Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ravintolassa pitää saada olla turvassa – Tyrmäystippoja koskevat asennevammat on korjattava

Ravintolassa vartioimatta jääneeseen juomaan sujautetuista tyrmäystipoista on liikkunut monenlaisia tarinoita – niin Suomessa kuin ulkomaillakin – mutta totuus voi olla tarua karmeampi.

Vielä tyrmäystippojakin vastenmielisemmässä needle spiking -ilmiössä uhri saa huumaavaa ainetta häneen väentungoksessa pistetystä neulasta. Suomeenkin rantautunut ilmiö on herättänyt suurta kohua Britanniassa ja muuallakin Euroopassa. Valtaosa uhreista on ollut nuoria naisia, mutta joukossa on ollut myös miehiä.

Hämeenlinnassa epäillyistä tyrmäystipoista on tehty lyhyen ajan sisällä kaksi rikosilmoitusta ja vieläpä koskien samaa ravintolaa. Kun tapaukset ovat aitoja ja poliisi suhtautuu niihin vakavasti, on ensimmäiseksi lopetettava ilmiön vähättely.

Hämeen Sanomien tiistaina 18.10.2022 uutisoimassa tapauksessa uhri oli saanut kaatuessaan leikkaushoitoa vaativia vammoja. Onneksi hän kertoi avoimesti kokemuksestaan, jotta vastaavien tapausten toistuminen voidaan estää. Asia on aivan liikaa vaiettu.

Yksi tapa estää viheliäisiä rikoksia on yleensä painotetun varovaisuuden lisäksi yhteisvastuu. Pidetään kaverista huolta, eikä jätetä ketään yksin.

Tekijä tai tekijät on saatava kiinni. Tarvitaan parannusta myös käsittämättömän yleisiin asennevammoihin.

Totta kai itse kukin on vastuussa itsestään myös juotuaan alkoholia. Rikoksen uhriksi joutumista ei saa kuitenkaan koskaan vääntää uhrin syyksi.

Tekijä on yksin vastuussa, ja uhrin avuttoman tilan hyväksikäyttö sekä sen yrityskin tekevät teosta vielä kaksin verroin alhaisemman.

Uhrin velvollisuus ei ole myöskään todistella tapahtunutta, vaan poliisin on pystyttävä selvittämään asiat parhaalla mahdollisella tavalla: mitä on tapahtunut ja miten sekä löytämään pahoinpitelyrikokseen tai vastaavaan syyllistynyt.

Hämeenlinnalaisessa ravintolaelämässä ei öiseen aikaan liiku niin suuria määriä ihmisiä, ettei tekijää voitaisi saada selville.

Mikä on ravintoloiden vastuu asiakkaidensa turvallisuudesta? Ravintola on jo yksin alkoholianniskelun vuoksi valvottu tila, eikä siellä saa päästä tapahtumaan asioita, jotka vaarantavat ihmisten turvallisuuden. Vai onko ravintolan ovellakin vaivana asennevamma, jos avuttomassa tilassa olevaa ei osata auttaa?

Ravintola-ala kärsi pitkään koronarajoituksista. Jo senkin perusteella kuvittelisi, että ravintolat pitäisivät kiinni maksavista asiakkaistaan, joilla on oikeus tanssia ja nauttia olostaan ilman että joutuvat pelkäämään.

Lisää aiheesta: Yökerhossa tapahtuneista huumausepäilyistä tehty kaksi rikosilmoitusta – Toimitusjohtaja: "Iso varjo ja vakava asia koko Hämeenlinnalle"