Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Valmistuvat lääkärit eivät ryntää koulun penkiltä yksityisiin firmoihin

Lääkäreiden sijoittuminen työmarkkinoilla on puhututtanut viime päivinä Hämeen Sanomien sivuilla. Uutispäällikkö Juho Peltoniemi kirjoitti aiheesta "Näin menetin luottamukseni julkiseen terveydenhuoltoon"(HäSa 19.10.). Hänen mukaansa nuoret lääkärit tulisi sitouttaa julkisen terveydenhuollon palvelukseen koulutuksensa mittaiseksi ajaksi. Itse asiassa tämä toteutuu jo nyt mitä suurimmissa määrin.

Lääkäreistä noin 80 prosenttia erikoistuu peruskoulutuksen (6 vuotta.) jälkeen. Valmistuvat lääkärit eivät siis ryntää koulun penkiltä yksityisiin firmoihin, päin vastoin valtaosa hakeutuu omalle erikoisalalleen kouluttautumaan erikoistuvan lääkärin tehtäviin.

Erikoistuminen suoritetaan yliopiston hyväksymissä koulutusterveyskeskuksissa ja -sairaaloissa suorassa työsuhteessa, ei siis yksityisellä tai ostopalvelufirmojen kautta (pois lukien työterveyshuolto).

Erikoistuminen kestää viidestä kuuteen vuotta

Erikoistuminen kestää erikoisalasta riippuen viidestä kuuteen vuotta. Jo nyt riippumatta erikoisalasta kaikille yhteinen yhdeksän kuukauden terveyskeskuspalvelu kuuluu koulutukseen, joka johtaa terveyskeskuksissa lääkäreiden suureen vaihtuvuuteen.

Mikäli perusterveydenhuollon pakollista jaksoa haluttaisiin pidentää, tarkoittaisi tämä edelleen piteneviä koulutusputkia, eikä helpottaisi esimerkiksi valtakunnallista psykiatripulaa.

Mikäli halutaan nopeuttaa perusterveydenhuollossa lääkäriin pääsyä, on keinot keksittävä muualta. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, vaan toimivia ratkaisuja voidaan kopioida muualta.

Olisiko kiirevastaanotto yksi ratkaisu?

Olisiko jo monilla paikkakunnilla toimivaksi havaittu ja potilasystävällinen arki-iltoihin ja viikonloppuihin sijoittuva kiirevastaanotto yksi ratkaisu?

Etäpalveluiden kehittämisellä on saatu monissa kaupungeissa erittäin myönteisiä ja potilasystävällisiä ratkaisuja aikaiseksi. Toki on hyvä muistaa, että jokaista flunssapotilasta ei ole kestävää, eikä lääketieteellisesti perusteltuakaan "varmuuden vuoksi" tarkastaa lääkärin toimesta.

Meillä on ammattitaitoiset hoitajat tekemässä hoidon tarpeen arviota, jonka perusteella potilas ohjautuu lääkärille, hoitajalle tai saa asianmukaiset kotihoito-ohjeet. Tämä on kokemukseni perusteella toimiva, oikein kohdistettu ja verorahojen kannalta myös vastuullinen toimintamalli.

Ruut Haapamäki

LL, terveyskeskuskääkäri

Hämeenlinna