Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | "Kermaperseilijä" vastaa: Lääkärin pitää saada keskittyä työhönsä potilaiden kanssa myös julkisella puolella

Tehdään heti aluksi selväksi. Olen juuri sellainen "kermaperseilijä", jollaiseksi Juho Peltoniemi meitä yksityislääkäreitä nimitti (HäSa 19.10.). En tee sekuntiakaan töitä julkisella sektorilla. Enää.

Koska Peltoniemen teksti saavuttaa älyllisen Mariaanien haudan sellaisella nopeudella, että heikompaa huimaa, on syytä oikoa edes räikeimpiä väitteitä.

Minulla on ollut kunnia työskennellä nuorena lääkärinä läpi Suomen. Olen ollut päivystäjä niin Helsingin Yliopistollisessa keskussairaalassa, Malmin sairaalassa, Peijaksen sairaalassa, Kanta-Hämeen keskussairaalassa kuin Lapin keskussairaalassakin.

Olen toiminut terveyskeskuksen lääkärinä Helsingistä Savukoskelle. Olen ollut kaikissa suurissa yksityislääkäriyrityksissä pitämässä vastaanottoa ja vieläpä toiminut vuokralääkärinä. Lisäksi olen päässyt johtamaan niin yksityistä kuin julkistakin terveydenhuoltoa.

Lääkärit ajaa julkiselta pois se, että vain yksityissektorilla (ja Janakkalassa) lääkäri voi keskittyä lääkärin työhön. Hän ottaa potilaan vastaan, hoitaa sen ja ottaa seuraavan vastaan. Ei välihäiriöitä, ei turhia lausuntoja, ei turhaa kirjaamista, ei turhaa byrokratiaa. Vain lääkärin työtä.

Ainoa ammattiryhmä, jolla velvollisuus toimia julkisella työnantajalla

Lääkäritkö eivät muka sitoudu työskentelemään julkisella sektorilla?

Lääkärit ovat ainoa ammattiryhmä koko sote-sektorilla, joilla on velvollisuus toimia julkisella työnantajalla.

Lääkäreiden erikoistumiskoulutus, jonka kesto 6 vuoden peruskoulutuksen päälle on toiset 5–6 vuotta, toteutetaan pelkästään julkisella sektorilla. Yksityistä toimintaa ei hyväksytä tähän. Onko näin sairaanhoitajilla, psykologeilla, sosiaalityöntekijöillä? Eipä ole.

Onko heistä suurempi pula? Kyllä on. Miksi Peltoniemi väittää, että lääkärit eivät sitoudu julkiseen puoleen, on kysymys, jonka vastaus jää lukijan vastuulle vähän samaan tapaan kuin savolaisen puheeseen luottaminen. Jos tätä kysyisi ylipäälliköltämme, voisinpa melkein kuulla hänen pohtivan perustuslain suomia ihmisoikeuksia ja vapaata valintaa.

En ole koskaan kuullut, että insinöörejä tai ekonomeja velvoitettaisiin toimimaan pakolla julkisen työnantajan tehtävissä. Mitä eroa on lääkäreissä? Tätä ei Juho Peltoniemi ei kirjoituksessaan viitsi tai halua pohtia.

Miten lääkärit oikeasti saataisiin julkisen työnantajan tehtäviin?

Voisi pohtia niitä keinoja, joilla lääkärit oikeasti saataisiin julkisen työnantajan tehtäviin. Aivan ensimmäinen on turhien töiden karsiminen. Lääkärin pitää saada keskittyä työhön potilaiden kanssa.

Toinen on julkisen sektorin ilmeisiin vahvuuksiin panostaminen. Automaattisesti aivan omaa luokkaansa oleva asiakasmäärä nimittäin varmistaa julkiselle puolelle sen kaikkein tärkeimmät vahvuudet. Näitä ovat laaja työyhteisö, koulutus ja tärkeimpänä tutkimus kliinisen työn ohella.

Itse pelkään, että nykyisessä ja tulevassakin sote-rakenteessa yliopistosairaaloita ja yliopistokaupunkien terveyskeskuksia lukuunottamatta kaikki julkisen puolen yksiköt ovat auttamatta liian pieniä. Niissä ei saada suuressa mittakaavassa riittävän laadukasta ja resursoitua tutkimustyötä nykyisellä mallilla eikä sote-hallinnon uudistus tuo tähän lähellekään riittäviä eväitä.

Poikkeuksiakin toki löytyy ja vieläpä läheltä. Tästä osoituksena kollega Ari Palomäen ansaitsema tunnustus.

Tällä mallilla edes hieman leveämmät hartijat

Suomeen voisi sopia malli, jossa sairaalahoito kerättäisiin yliopistosairaaloihin (+ Rovaniemi, Vaasa, Jyväskylä, Lahti ja Lappeenranta) ja terveyskeskukset maakuntien keskuskaupunkeihin.

Lähipalvelut tuotettaisiin ammatinharjoittajilla. Näin saataisiin oikeasti edes hieman leveämmät rahkeet myös perusterveydenhuollon tutkimukselle ja toisaalta joustavat lähipalvelut.

Ei kannata unohtaa sitäkään, että kaltaiseni kermaperseet jo tällä hetkellä kannattelevat kela-korvausten kautta julkista terveydenhuoltoa. Vastaanotollani on jatkuvasti asiakkaita, jotka eivät ole saaneet apua lain säätämien aikarajojen sisällä.

Arvo Haapanen

geriatrian erikoislääkäri

Hämeenlinna