Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Katastrofista toiseen Downing Street 10:ssä

Brittipolitiikassa piti alkaa uusi aika koronakohujen jo laannuttua, kun pääministeriksi valittiin kovasti ihailemansa Margaret Thatcherin tyyliä kopioinut Lizz Truss. Hänestä ei tullut uutta rautarouvaa, tulipahan fiasko ja kävelevä katastrofi, mikä kävi ilmi heti saarivaltakunnan toivuttua kuningattarensa Elisabet II:n poismenosta.

Britannian kaikkien aikojen lyhytaikaisimman pääministerin ainoana onnistumisena piirtyi historiaan tapaaminen kuningattaren kanssa juuri ennen tämän kuolemaa. Sen jälkeen on kaikki mennyt pieleen, ja lopulta konservatiivipuolueessa ymmärrettiin Trussin koituvan liian kalliiksi, ei vähiten omalle kannatukselle.

Pohjia on, viimeaikaiset konservatiivipääministerit ovat olleet varsinainen sarja epäonnistumisia.

Brexitin alkusanat lausunut David Cameron joutui eroamaan pelattuaan upporikasta tai rutiköyhää EU-jäsenyydellä. Britit äänestivät itsensä ulos unionista vuoden 2016 kesällä. Cameronia seurasi Theresa May, joka joutui eroamaan kyynelehtien "tehtyään kaikkensa" toteuttaakseen brexit-kansanäänestyksen tuloksen.

May ei onnistunut taivuttamaan parlamenttia ehdottamansa erosopimuksen taakse. Siihen, brexitin toteutukseen, tarvittiin kohutoimittajana uransa luonut Boris Johnson.

Johnson ehti huseerata aika tovin pääministerinä, jonka ulostulot osoitteesta Downing Street 10 ovat poliittisen draaman klassikoita. Vastaavaan yltävät värikkäät väittelyt, käsirysyt ja sivuhuudot Britannian parlamentissa. Konservatiivien rivit ovat sekaisin ehkä pahemmin kuin koskaan. Ihan ensimmäiseksi pitäisi löytää uusi uskottava johtaja. Jäljet pelottavat sen verran, ettei ehdokkaita ole ruuhkaksi asti.

Luonteva seuraaja olisi jäsenäänestyksessä Trussille hävinnyt Rishi Sunak. Britannia ei olisi Britannia, jos joku ei haikailisi Boris Johnsonin perään. Hänhän rikkoi "vain" koronarajoituksia, ja nyt niiden aika on jo ohi. Kylmyys ja köyhyys ovat myös ankeita vieraita.

Työväenpuolue kiittää. Uusien vaalien vaatimus on ennenkin ollut ensimmäisenä esillä, kun pääministereitä on lähtenyt. Niin nytkin.

Uskottavuuden voi menettää myös brittiläisessä politiikassa vain kerran. Arvoitukseksi jäänee, oliko Lizz Truss pelkästään poliittisesti taitamaton, vai luottiko hän vääriin asiantuntijoihin onnettomassa veronalennuspäätöksessään. Hänet saatettiin ajaa myös tahallaan miinaan.

Tapahtumissa on ollut paljon aineksia BBC:n Kyllä herra pääministeri -satiirisarjasta sillä erotuksella, että nyt pääministerinä oli rouva ja tapahtumat todellisia.