Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Pois poteroista: Evon kehittämisestä on päästävä jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen – Retkeilyalue on kansallispuistoa joustavampi

Evon retkeilyalueella järjestettiin lauantaina 22.10.2022 mielenkiintoinen tiedepäivä, jossa esiteltiin monipuolisesti Evon luontoa ja siellä harjoitettuja tieteitä.

Erilaisia rastipisteitä olisi ollut kierrettäväksi kyllä melkein kolmeksi päiväksi. Iso kiitos järjestäjille hienosta tapahtumapäivästä!

Keskustelu oli mielenkiintoista ja oli mukava kuulla Evon yksikön johtajalta Mona-Anitta Riihimäeltä, että metsäpuolen koulutus vetää tällä hetkellä todella hyvin. Suomalaiselle metsäalan osaamiselle on kova kysyntä niin täällä Suomessa kuin myös ihan ulkomailla.

Keskustelua oli paljon myös Evon tiedekansallispuiston perustamisen puolesta. Olihan tapahtuma markkinoitu Evon tiedekansallispuiston puolesta. Itse kuitenkin uskon edelleen, että nykyinen retkeilyalue tarjoaa parhaimmat mahdollisuudet Evon kehittämisen kannalta. Tällä tavalla Evo voi palvella mahdollisimman monipuolisesti meitä kaikkia.

Luontokato ja Evon pirstaleiset suojelualueet puhututtivat paljon, mitkä sinänsä puoltavat kansallispuiston perustamista. Kuitenkin nyt, tälläkin hetkellä, Evon retkeilyalueen pinta-alasta hieman yli puolet on kuitenkin rajattu metsienkäytön ulkopuolelle. Evolla metsiä onkin siis suojeltu jo nyt erittäin hyvin.

Evoa pystytään hyödyntämään joustavammin

Evoa pystytäänkin näin retkeilyalueena hyödyntämään paljon joustavammin ja monipuolisemmin verrattuna siihen, että sille muodostettaisiin oma laki.

Jokaiselle kansallispuistolle säädetään perustettaessa oma lainsäädäntö, joka Evonkin kohdalla tulisi tekemään rajoituksia nykytilaan verrattuna.

Paljon perustellaan, että kansallispuistostatus tuo avaimen onneen. Miksi vain se status ja palveleeko se tasapuolisesti? Meidän tulisi nyt kuitenkin päästä johonkin hyvään yhteisymmärrykseen Evon kehittämisen suhteen.

Näkökulmat ovat syvällä poteroissaan

Tuntuu, että molemmat näkökulmat ovat syvällä poteroissaan. Jos sieltä noustaisiin jo ylös ja päästäisiin jonkinlaiseen kompromissiin.

Voitaisiinko luoda vaikkapa jotain uutta, status ilman kansallispuiston lainsäädäntöä.

Ehdotuksina voisi olla vaikkapa National Science Forest tai sitten Evo Science Park. Jälkimmäistä ehdottikin jo Jari Koskinen ja Juhani Honka (Hämeen Sanomat) 3.5.2011 kirjoitetussa mielipiteessään. Ei kytketä Evoa luonnonsuojelulakiin vaan mennään nykyisellä Evo-mallilla. Silloinkin voimme saada Evosta vaikkapa sen uuden Heurekan!

Veli-Antti Silpola

valtuutettu (kok.)

Hämeenlinna