Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Evosta ei oikein ole Hämeen vaaliteemaksi – Osapuolet julistavat vihreiden johdolla omaa erinomaisuuttaan

Evon kansallispuiston perustaminen alkaa jo hyvää vauhtia muuttua ikuisuushankkeeksi. Valitettavasti. Jo pelkkä puhe poteroihin kaivautumisesta on masentavaa. Ei tässä näin pitänyt käydä.

Viime viikonloppuna Evolla esiteltiin alueen monipuolista tutkimustoimintaa. Tiedekansallispuiston idea on hyvä, vaikka se on välillä jo hämärtynytkin. Annettaisiinko maakunnassa tilaa onnistumiselle? Evosta on edelleen lupa myös innostua.

Kansallispuiston taakse on saatava laaja maakunnallinen yksimielisyys. Nyt ei ole saatu, eikä saada, jos osapuolet julistavat pelkästään omaa erinomaisuuttaan.

Kansallispuiston hautasi Sanna Marinin (sd.) hallituksen sisälle revennyt jakolinja. Railo ei revennyt itsestään. Aidosti kannatettava luonnonsuojelullinen näkökulma hajosi palasiksi, kun ympäristöministeripuolue vihreät alkoi ajaa kansallispuistoa omana asianaan.

Edelleen on jäänyt epäselväksi, mikä on ympäristöjärjestö Greenpeacen peitelty rooli taustalla "luontojärjestönä". Aktivistien ajamana hanke ei etene Kanta-Hämeessä eikä edes Hämeen vaalipiirissä, jossa sen nykyinen ympäristöministeri Maria Ohisalo toivoo nousevan vaalikysymykseksi ensi keväänä. No ei nouse, ja vielä vähemmän Ohisalon niin esittäessä. Vihreät on vaalipiirissä lisäksi marginaalissa.

Eduskuntavaaleissa on toivottavasti esillä ihmisen hyvinvointiin ja toimeentuloon liittyviä olennaisempiakin asioita kuin inttäminen Evosta.

Keskusta ei ole jäänyt pekkaa pahemmaksi. Maakunnan paineet kanavoituivat punavihreässä hallituksessa sen ainoaan metsätaloudesta edes auttavasti perillä olevaan tahoon. Keskustalaisen maa- ja metsätalousministerin oli vastattava huutoon.

Evon retkeilyalueen kehittämistyöryhmän mittatilaustyönä valmistunut raportti ei yllättänyt: retkeilyalue riittää ja sitä on kehitettävä. Mitä uutta siitä saataisiin? Enin tarkoitus onkin pitää kaikki "riittävän" ennallaan. Kansallispuisto nähdään ihan liikaa rajoittavana, ei niinkään mahdollistavana. Sehän on parhaimmillaan juuri jälkimmäistä.

Palataanko taas kymmenen vuoden päästä asiaan? Kansallispuisto oli vakavasti esillä myös vuonna 2012. Sen jälkeen luontoarvojen merkitys on noussut nousemistaan. Myös eteläisen Suomen metsäluonto kuuluu arvoonsa, mikä koskee suoraan Evoa. Luonto on ihmisille ja hyvinvoinnille aina vaan arvokkaampaa, kehityksen luonnollista suuntaa ei voi pysäyttää. Jarrutuksen aika saisi olla ohi.