Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Vaaralliset puheet eivät saa toteuttaa itseään – Putinin manipuloivia valheita on varottava jakamasta, koska aina on joku, joka uskoo

Puheiden ja tekojen, propagandan ja todellisuuden ero Venäjän toiminnassa ja Ukrainaan kohdistuneessa raakalaismaisessa hyökkäyksessä on saavuttanut mahdollisen äärilaitansa.

Rintamataisteluiden ja siviilikohteisiin kohdistuvien suunnitelmallisten pommitusten ohella käydään vertaansa vailla olevaa informaatiosotaa. Kaikkeen ei voi edes reagoida. Kaikkea ei pidä kuunnella, eikä etenkään jakaa missään muodossa eteenpäin.

Vladimir Putin puhui torstaina Moskovassa Valdai-klubiksi kutsutun keskustelufoorumin kokoontumisessa, jonka tarkoitus oli todistaa, että hänellä on yhä kansainvälisiäkin kuulijoita. "Heitä" oli sijoitettu eturiviin.

Putin puhui "niin sanotusta lännestä, joka on syyllinen kaikkeen".

"Vaarallista, veristä ja likaisesta geopoliittisesta peliä käyvän lännen tarkoitus on saattaa Venäjä siirtomaan asemaan." Samaan aikaan Putinin droonit tappavat tavallisia ihmisiä Ukrainassa, mikä olisi enemmän kuin tarpeellista kertoa myös Venäjän uutisissa.

Häikäilemätön mustan muuttaminen valkoiseksi on siitä vaarallista, että sen ottaa aina joku tosissaan ja levittää saastaa ilman vähäistäkään vastuuta. Manipuloivat puheet alkavat toteuttaa itseään, kun kaikki myöhemmin tapahtuva ymmärretään halutun suuntaiseksi todisteeksi. Siksi on kuolemanvakavat perusteet palata uudestaan ja uudestaan perusasiaan: kuka hyökkäsi ja mihin.

Putinin tarkoitus on alusta asti hämmentää ja luoda sekaannusta, pyrkiä repimään rikki kansainvälinen yhteisrintama, joka on onneksi pysynyt suhteellisen yhtenäisenä Ukrainan tukena.

Putin ei ole onnistunut hajottamaan länttä, eikä edes paperitiikerinä pidetty EU ole jäänyt toimettomaksi. Tämä on huonon sotamenestyksen lisäksi taustaa viimeisimmälle suurieleiselle ilmoitukselle. Diktaattorit ovat aina nojanneet valtaansa ulkoisiin vihollisiin.

Valheiden virtaa: "Venäjä puolustaa Ukrainassa omaa olemassaoloaan." Ei puolusta. Putin sekoittaa täydellisen itsekeskeiselle diktaattorille tyypilliseen tapaan kaksi asiaa: itsensä ja valtakuntansa. Hän on aivan itse johtanut joskus niin mahtavan ja monin tavoin ainutlaatuisen maansa kuilun partaalle. Ei kysymys kuitenkaan ole Venäjän olemassaolosta, vaan Putinin.

On täysin mahdotonta, että mikään vähääkään vastuullinen, kansainvälisiä sitoumuksia tai ihmisoikeuksia kunnioittava valtio voi päästä yhteistyöhön Putinin tai hänen valtakoneistonsa kanssa. Maailma ei voi unohtaa.

Putin ei ole Venäjä, joka pysyy, vaikka yksi sen johtajista siirtyykin toivottavasti pian historian hämärimpään hämärään.