Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 1.11.2022 Pressapelin musta hevonen osaa pelin – Se on demareille ja kokoomukselle vähän vaikea pala

Tekee ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola oikeastaan mitä tahansa, aina on mediamylläkkä päällä. Viikonlopun kirjamessuilla Helsingissä kaikki eivät mahtuneet edes kuulemaan, mitä Aaltola kertoi uudesta kirjastaan.

Johtuuko sitten viikonlopun hypetyksestä vai mistä, mutta Aaltola ennätti heti maanantaiaamuna toppuuttelemaan suosiotaan.

Aaltola kirjoitti seuraajilleen muistutuksen Twitterissä: "En ole asettumassa ehdolle nyt yhtään mihinkään. Keskitytään käsillä olevaan sotaan ja talven geopoliittisiin haasteisiin."

Sauli Niinistö on suosionsa huipulla.

Aaltola on ollut Venäjän hyökkäyssodan alusta asti vakiokasvo erilaisissa asiaohjelmissa ja haastatteluissa. Kaikki haluavat tietää, mitä Aaltola ajattelee. Sen myötä hänen nimensä nostettiin myös vuoden 2024 presidentinvaalien yhdeksi mahdolliseksi politiikan ulkopuoliseksi ehdokkaaksi. Tätä kruunua Aaltola on kantanut niin hyvin, että hän on noussut presidenttipelin kärkipaikalle.

Ilta-Sanomien teettämässä presidenttikyselyssä haastateltaville annettiin 30 nimeä ja kysyttiin, keitä he voisivat äänestää vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Tulos oli poikkeuksellinen. Kärkipaikan nappasi ensi kertaa politiikan ulkopuolinen henkilö, Mika Aaltola. Kakkosena oli ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja kolmantena Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk.).

Aaltola on toppuutellut lähtöään presidenttikisaan muun muassa sillä, että puolueiden ulkopuolelta olisi vaikea tulla kisaan. Presidentti Martti Ahtisaari on esimerkki siitä, että mahdollista se on ja ehkä siksi Aaltola ei ole antanut aivan suoraa ei-vastausta, vaikka osa maanantaisen tviitin kieltäytymisenä tulkitsikin.

Ovi on kuitenkin raolla edelleen ja Aaltola osaa pelin. Hänellä on nyt vientiä ja siitä Aaltola ottaa kaiken irti ja niin pitääkin. Milloin hän esittelee perhettään naistenlehdissä tai antaa asiantuntijalausuntoja Venäjän ja Ukrainan tilanteesta. Selkeästi Aaltolalla on joku kampanja käynnissä, mutta mahdollisesti myöhemmin selviää mikä ja kenen leirissä.

Hän muuten vieraili kesällä Pentinkulman päivillä Urjalassa ja sielläkin perusteli esilläoloaan kertomalla, että mielipiteen vapaus on Suomessa suuri arvo ja sitä pitää hyödyntää. Sen vuoksi myös esimerkiksi geopoliittisen tilanteen hyvin tuntevien on myös velvollisuus osallistua keskusteluun.

Tilanne on mielenkiintoinen. Sauli Niinistö on suosionsa huipulla ja vie Suomen Natoon. Demareille ja kokoomukselle seuraavat presidentinvaalit ovat vaikeat, kun ykkösehdokasta ei kummallakaan oikein ole. Pitääkö Aaltola sen vuoksi ovea raolla? Kumpi puolue miehen nappaa?