Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 3.11.2022 THL perusteli tiedolla rokotelinjaansa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pani ainakin vähäksi aikaa pisteen keskustelulle työikäisten neljänsistä koronarokotteista. Korona tarttuu nyt ärhäkästi, mutta riski vakavalle tautimuodolle on paljon aiempaa matalampi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on todennut syksyn mittaan useaan otteeseen, että olisi valmis nopeuttamaan yli 18-vuotiaiden rokottamista. Ministerin mukaan THL:n ohjeistukset ovat epäselviä.

Työnantajajärjestöt ovat puolestaan vaatineet lisärokotuksia, jotta työssä oleville ei kertyisi koronan takia suurta määrää sairauspoissaoloja. Sairauspoissaolojen vähentäminen ei kuitenkaan THL:n mukaan voi olla ainoa peruste terveiden ihmisten rokottamiselle. Rokotteilla voi aina olla myös haittavaikutuksia.

Rokotteen teho lievää tautia vastaan laskee nopeasti.

Näyttöä siitä, että rokote vähentäisi sairauspoissaoloja ei edes ole, sillä rokotteen teho lievää tautia vastaan laskee nopeasti.

THL esitteli tiistaina tieteellisiä perusteita nykyisille rokotussuosituksilleen. Sanoma oli selvä: rokotteiden ja sairastetun koronataudin tuoma suoja vakavaa tautia vastaan säilyy erinomaisena ainakin vuoden, joten terveet työikäiset eivät tarvitse neljättä rokoteannosta.

Sen sijaan rokotteista ei saada kattavaa suojaa lievää koronatautia vastaan ja kaiken lisäksi suojateho laskee muutamassa kuukaudessa. Lisäannoksista ei olisi juuri hyötyä ja niitä jouduttaisiin antamaan talven mittaan useita. Tällainen tilannehan on riskiryhmiin kuuluvilla ja iäkkäämmällä väestöllä, joilla saattaa olla menossa jo viideskin rokote.

Korona aiheuttaa edelleen paljon aiheellista huolta kansalaisissa, joten THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön erimielisyydet luovat lisää turvattomuutta. Kahden asiantuntijaorganisaation kiistelyyn kansalaiset ovat tosin saaneet jo tottua koko pandemian aikana.

Rokotestrategia ei voi heilua yksittäisten toiveiden mukaan ja lienee kuitenkin niin, että THL:llä on käytössään ajantasaisin tieto koronavirustilanteesta. Rokotelinjauksia voidaan muuttaa nopeastikin, esimerkiksi jos jokin uusi virusvariantti käyttäytyisi rokotteiden kohdalla täysin toisella tavalla kuin nykyiset variantit. Toivoa sopii, että tällaisessa tilanteessa viestintä säilyisi yhtenäisenä.

Paljon jää kansalaisten omalle kontolle, sillä tuskinpa kukaan mieluusti sairastaa edes koronan lievää muotoa. Käsienpesu, väkijoukkojen välttely ja tarvittaessa maskin käyttö ovat edelleen käyttökelpoisia tapoja suojautua kaikkia viruksia vastaan. Koronan lisäksi talvi on flunssien ja influenssan aikaa.