Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Antti Ahonen saa vaihtaa takkia ja näkökulmaa Hämeenlinnasta ja maakunnallisuudesta Humppilan pikkukunnan itsenäisyyden takuumieheksi

Humppila saa kunnanjohtajakseen vahvan kokoomusvaikuttaja Antti Ahosen Hämeenlinnasta. Partasuinen Ahonen luonnehti itseään hymyileväksi kunnanjohtajaksi. Ilmaus toi mieleen Humppilaa 26 vuotta johtaneen Esko Tonterin, joka jäi eläkkeelle 10 vuotta sitten.

Humppilan kunnanjohtajuudet ovat sittemmin olleet lyhyempiä pestejä. Tonterin seuraaja Marko Järvenpää johti kuntaa kolme vuotta ennen siirtymistään Karkkilaan. Sitten kunnanjohtajaksi nousi Humppilan sivistysjohtajana toiminut Jari Keskitalo, joka irtisanoutui 4,5 vuoden jälkeen. Hänen jälkeensä kunnanjohtajana toimi Jyri Sarkkinen syksystä 2020 kesään 2022, jolloin hän siirtyi Hämeen liiton kehittämisjohtajaksi.

Pieneen kuntaan on mahtunut myös isoja erimielisyyksiä, joista saivat osansa niin Keskitalo kuin Sarkkinenkin.

Ahosen odotetaan nyt seisovan itsenäisyyden takuumiehenä.

Humppilan kuntaa on joskus kuvattu kolmella iillä; innovatiivinen, itsenäinen ja itsepäinenkin. Innovatiivisuudesta muistuttavat taannoiset kaavailut outlet-kylästä ja rahtilentokenttä-matkakeskuksesta. Talouden kanssa kunnassa on ollut silti painimista.

Kunnanhallitus esitti Ahosen valintaa yksimielisesti, mutta valtuusto päätyi äänestämään Ahosen ja mynämäkeläisen Juuso Alatalon (sd.) välillä. Eipä isompaa draamaa. Onhan SDP on Humppilan toiseksi suurin puolue, ja Ahonen pesunkestävä kokoomuslainen.

Antti Ahonen saa vaihtaa lavean katsantokantansa maakuntahallituksen puheenjohtajan ja aluevaltuutetun maakunnallisesta roolista pienen kunnan johtajaksi. Kunnan, jossa asukkaita on vain kolme prosenttia Hämeenlinnan väkiluvusta.

Hämeenlinnan valtuutettuna ja kaupunginhallituksen jäsenenä toimineen Ahosen odotetaan nyt seisovan maakunnan toisen laidan pikkukunnan itsenäisyyden takuumiehenä ja järkähtämättömänä edunvalvojana.

Ahonen on luottamustoimissaan saanut jo tuntumaa maakunnan kolminapaisuudesta. Kunnanjohtajuus viimeistään opettaa, että Humppila suhtautuu varsin epäilevästi niin Hämeenlinna-vetoisuuteen kuin Forssan kaupunkiinkin seutukunnan veturina. Seutuyhteistyössäkin esiintyy oma kunta ensin -ajattelua.

Humppilalaiset ja naapurikuntien päättäjät saavat tottua mieheen, joka ei jää takariviin, on hyvä puhumaan ja jolla on historia- ja knoppitiedot hallussa. Ahonen omaa perinteiset kokoomuslaiset arvot. Arvoa saavat isänmaa ja itsenäinen palvelutuotanto.