Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Koskaan aikaisemmin ei ole sähkösopimus ollut näin kuuma puheenaihe – Hyötyäkin on, olemme oppineet säästämään

Syksyn polttavin puheenaihe on ehdottomasti ollut energiakriisi ja sähkömarkkinoiden hinnoittelu. Keskustelu jatkuu kiivaana, sillä talvi on vasta tulossa.

Nyt moni varautuu kaikin mahdollisin keinoin talvea varten. On hankittu kaasulämmittimiä, ilmalämpöpumppuja ja parsittu villasukat valmiiksi. Myös klapivarastot on täytetty. Erilaisia ratkaisuja on mietitty sähkölaskun pienentämiseksi asumistavasta riippuen. Se myös näkyy monen ammattilaisen kalenterin täyttymisellä. Muun muassa nokikolarit ovat niin kysyttyjä, että seuraavia nuohousaikoja saa odottaa viikkoja, jopa kuukausia.

Mikä sähkösopimus sitten kannattaa hankkia, jos se on ajankohtainen juuri nyt?

Osaamme säästää sähköä ja saunoa vähemmän.

Moni suosittelee pörssisähköä, koska määräaikaisten sopimusten hinnat ovat hyvin korkeat. Pörssisähkö vaatii kuitenkin käyttäjältään ahkeraa hintaseurantaa ja tapojen muuttamista, jottei lasku pääse yllättämään. Kaikki kuluttajat eivät joko osaa tai viitsi seurata pörssisähkön hintakehitystä. Rinnalle on myös syntynyt erilaisia ryhmiä, joissa on vilkas keskustelu käynnissä. Nyt kuluttajien onkin mietittävä ratkaisuja, jotka sopivat omaan kulutuskäyttäytymiseen.

Asiantuntijoilla on vahva luotto Olkiluoto 3:een ja siihen, että täysi kapasiteetti saadaan käyttöön viimeistään keväällä. Täyden kapasiteetin uskotaan vaikuttavan sähkön hintaan.

Silti epävarmuustekijöitä on useita. Kuinka kylmä talvesta tulee, onko pitkiä pakkasjaksoja ja kuinka tuulee ja millaisia teknisiä ongelmia mahdollisesti talvi tuo sähköntuotantoon?

Onnekkaita ovat ne, jotka ovat solmineet edullisen määräaikaisen sopimuksen. Muille jää vaihtoehtoja vähemmän. Kuluttaja voikin vaikuttaa tilanteeseen rajallisin keinoin kulutusta karsimalla ja vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja suosimalla.

Kansalaisia tilanne huolettaa. Miten toimitaan sähkökatkojen aikana? Tuleeko niitä?

Se ainakin jo tiedetään syys- ja lokakuun osalta, että osaamme säästää sähköä ja saunoa vähemmän, kun tarve vaatii. Sekin tiedetään, että pahan päivän varalle kannattaa varautua. Tätä ei ole otettu huomioon monissa taloyhtiöissä, joissa nyt kerätään ylimääräisiä vastikkeita, jotta taloyhtiön laskut saadaan maksettua.

Tilanteessa on jotain hyvääkin. Meistä on tullut hyvin hinta- ja energiatietoisia. Se ei ole lainkaan huono asia.