Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Suomi ei tarvitse alueelleen ydinaseita vaan ydinasepelotteen nostamaan hyökkäyskynnystä

Ydinsodan pelko ahdisti ihmisiä kylmän sodan aikana, jolloin vastapooleina olivat Yhdysvaltojen hallinnoima Nato sekä Neuvostoliiton johtama Varsovan liitto.

Nykyisissä asetelmissa on jotain tuttua ja jotain uutta. Venäjä kertoo varautuvansa ydinaseiden käyttöön muka puolustautuakseen ja Suomessa debattia on Naton ydinaseista liittymisprosessin yhteydessä.

Presidentti Urho Kekkosen esittämää ydinaseetonta Pohjolaa ei aikanaan syntynyt. Sitä ei koettu tarvittavan, koska Pohjoismailla ei ydinaseita ollut eikä halua niitä hankkia. Puolustusliitto Natoon kuuluvat Norja ja Tanska olivat ilmoittaneet, etteivät ne halua ydinaseita alueelleen rauhan aikana

Nyt huomiota herättää se, että Suomen hallituksen lakiesitys Pohjois-Atlantin liiton jäsenyydestä ei erikseen mainitse rajoituksia, esimerkiksi ydinasekieltoa tai estoa perustaa Naton tukikohta Suomen alueelle. Käsityksenä tuntuu olevan, että se, mitä ei ole kielletty, on jopa todennäköistä.

Rauhan aikana ydinaseita ei Suomeen tuoda.

Rajoituksia ei etukäteen edes lupailtu. Perusteena on ollut, ettei Nato tuo aseistustaan tai tukikohtaa vastoin jäsenmaan tahtoa. Natossa ydinaseiden vastaanottaminen perustuu vapaaehtoisuuteen. Kriitikoiden mukaan lausuma edustaa sinisilmäisyyttä.

Suomi tuskin saisi tukikohtaakaan, vaikka haluaisi, koska Suomella on vahva armeija ja Naton tukikohdilla on muualla kysyntää.

Naton puolustautumiskyky nojautuu ymmärrettävästi paitsi tavanomaiseen sotakalustoon myös ydinasesateenvarjoon.

Rajoitukseton lakiesitys on herättänyt Venäjällä huomiota. Jos se on omiaan hillitsemään Venäjän halua käyttää taktista ydinasetta, hyvä niin. Ydinaseuhka on psykologista sodankäyntiä.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on joutunut vakuuttamaan, ettei Nato ole tyrkyttämässä Suomeen ydinaseita eikä Suomi niitä himoitse alueelleen.

Lähtökohta on, ettei rauhan aikana ydinaseita maahan tuoda.

Kun Venäjä pitää toiminta-arsenaalinsa selvänä osana massiivista sotilaallista voimankäyttöä, siihen pitää myös varautua eikä ennalta sitoa omia käsiään. On käynyt valitettavan selväksi, että Venäjän nykyjohto ei kunnioita muiden maiden suvereniteettia.

Vaikka taktiset ydinaseet eivät kuulu Suomen hyväksyttävään keinovalikoimaan eivätkä taida koskaan kuuluakaan, niiden pieni mahdollisuus luo jo suojaavan pelotteen ja nostaa hyökkäyskynnystä. Sotilasmahti ymmärtää vain sotilaallista iskukykyä.