Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Maailma pakenee ilmastokaaosta

Egyptissä alkaneen YK:n ilmastokokouksen järjestysluku on jo 27. Niin monta kertaa maailman valtiot ovat jo kokoontuneet miettimään yhteisiä keinoja ilmastonmuutoksen torjuntaan tai edes merkittävään hidastamiseen.

Monen mutkan, kompromissin ja myös jonkinmoisten edistysaskelten jälkeen ollaan edelleen tilanteessa, jossa mikään ei näytä riittävän.

Silti valittu tie on ainoa oikea. Siitä saatiin jälleen kerran todiste juuri ilmastokokouksen alla. Maailman ilmatieteen järjestön sunnuntaina julkaisema raportti puhuu ilmastokaaoksesta, joka ulottaa vaikutuksensa myös hyvin varautuneisiin maihin.

Kahdeksan viime vuotta ovat olleet maailman tilastoidun mittaushistorian kuumimmat. Maailman keskimääräinen lämpötila on noussut 1,15 astetta teollistumista edeltävään aikaan verrattuna ja vaikuttaa tutkijoiden mukaan epätodennäköiseltä, että nousu pysyisi Pariisissa vuonna 2015 rajaksi sovitussa 1,5 asteessa.

Monia aikaisempiakin ilmastokokouksia on luonnehdittu historiallisiksi, niin pariviikkoista Sharm el-Sheikhin kokoustakin. Nyt historiallisuus on kuitenkin toisen luonteista kuin koskaan aikaisemmin. On päästy eteenpäin!

Päästöjen vähentämisestä ei enää tarvitse neuvotella, eikä myöskään sitä koskevasta massiivisesta sääntöpaketista.

Pariisin ilmastosopimus on vihdoin voimassa, päästöjen vähentämiseen on sitouduttu ja puhutaan jo yleisesti ilmastotyössä tapahtuneesta merkittävästä käänteestä.

On jo korkea aika kohdata todellisuus sellaisena kuin se on. Ei riitä, että vain neuvotellaan ja sovitaan sanamuodoista.

Tuhoisat luonnonkatastrofit, hirmumyrskyt ja tuhotulvat koettelevat ankarasti etenkin maailman köyhimpiä maita. Ihmishenkiä vaatineita tulvia on koettu Euroopassakin. Jäätiköiden sulamisennätyksiä tehdään kaikkialla.

Ilmastonmuutosta on edelleen torjuttava mahdollisimman laajasti. Sen ohella on kuitenkin myös viisaasti sopeuduttava ja käytettävä aina vain enemmän voimavaroja tuhojen torjumiseen ja niiden uhrien auttamiseen. Ennen kaikkea kysymys on rahasta, hirvittävän suurista summista.

Kun viimeisin ilmastokokous pidetään Afrikan maaperällä, on selvää, että rikkaiden maiden on vihdoin kuunneltava ilmastonmuutoksesta eniten kärsiviä.

Jos ihmisten elinolot käyvät sietämättömiksi, seurauksena voivat olla esimerkiksi laajat ja hallitsemattomat muuttoliikkeet. Kysymys on ihmiskunnan yhteisestä taakanjaosta, koska ilmastokin on yhteinen.