Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sähkön hintaryöstö ja uskomattoman järjetön menettely: kuluttajille suunnattu tuki valuu miljardivoittoja takoville sähkön tuottajille

Arno Juutilainen (HäSa 31.10. ) osui häränsilmään sähkön hinnoittelusta ja erityisesti hinnoittelun pääperusteena olevan päästökauppajärjestelmän välittömästä korjaustarpeesta.

Päästökauppahan perustuu vain ja ainoastaan vihreän siirtymän tavoitteiden saavuttamiseen ja Saksan vihreän liikkeen poliittisen kiristyksen aiheuttamaan päästöoikeuksien vähentämiseen, joka ei nykytilanteessa ole perusteltua.

Pohjoismaat tuottavat oman sähköntarpeensa jokaisena ajan hetkenä noin 90-prosenttisesti päästöttömällä tuotannolla (ydin-, vesi- ja tuulienergialla).

Lisäksi Pohjoismaiden ylituotanto sähkössä on koko syksyn ollut noin 5000–12000 MWh, josta sähköä on myyty Baltiaan, Britanniaan ja Keski-Eurooppaankin.

Tämän myynnin takia sähkömme hinnan määrää Saksassa toimivan kaasulaitoksen myyntihinta sähkösta, jota emme koskaan tarvitse. Ei mene talonpoikaisjärkeen tuon laskutavan oikeudenmukaisuus.

Uskomattoman järjetön menettely

Nyt Suomen hallitus suunnittelee kuluttajien tukemista erilaisilla tukirahoituksilla kuten lisätyllä kotitalousvähennyksellä. Tämä on uskomattoman järjetön menettely, koska näin tuetaan ainoastaan miljardivoittoja takovia sähkön tuottajia hyväksymällä kohtuuttomat voitot ja siirtämällä verorahoja yhtiöille.

Kun sähkön hinnoittelu perustuu päästökauppaan ja futuureihin ei voida koskaan odottaa normaalia kauppahinnoittelua, joka perustuisi tuotteen tuotantohintaan ja kohtuulliseen liikevoittoon.

Futuurithan on pääomasijoittajien keksimä hype-järjestelmä, jolla aineettomalle omaisuudelle luodaan perusteettomiin visioihin (= hurmahenkinen harhakuva) perustuvia ennusteita hintojen kehityksestä. Näillä ei pitäisi olla mitään tekemistä valtioille ja kansalaisille elintärkeiden tuotteiden myynnissä.

Ensisijainen ratkaisu olisi sähkön hinnoittelun järkeistäminen ja kohtuuttomien voittojen rajoittaminen.

Ja pelätäänpä pahinta: Nyt ovat Suomen vihreät ajamassa samanlaista päästökauppahuijausta myös polttonesteiden hinnoitteluun?

Raimo Siltanen

Hämeenlinna