Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 9.11.2022 Kansallinen kateuspäivä on taas täällä – Läpinäkyvyys on tärkeää, etenkin, kun kyse on rahasta

Hämeen Sanomien verkkosivuilla on ensimmäistä kertaa verokone, josta pääsee tutkimaan verotietoja. Verokone aukeaa aamulla kello 8 ja lukijat pääsevät tutkimaan, kuka tienaa ja kuinka paljon. Verokone ei kuitenkaan vähennä toimitusten työtä. Tänään suomalainen media kaivaa jälleen hikipäässä kansalaisten verotietoja, koska ne kiinnostavat lukijoita.

Pääasiassa mediassa julkaistaan yli satatuhatta euroa tienaavien tuloja. Kaikkien verotiedot ovat kuitenkin julkisia ja saatavilla. Henkilö itse ei myöskään sitä tiedä, onko hänen verotietojaan tirkistelty.

Tänä vuonna Verohallinto hyväksyi 1676 henkilöltä pyynnön kieltää verotietojensa luovuttamisen medialle lähetettävässä listassa. Kieltäjistä nimilista on kuitenkin saatavilla ja sitä kautta sieltä on ollut mahdollista kaivaa paikallisia nimiä ja näin on tehtykin avoimuuden vuoksi.

Veropäivää on kutsuttu kansalliseksi kateuspäiväksi. Se johtuu siitä, että suuret tulot usein aiheuttavat perisuomalaista kateutta.

Mitäpä jos tänä vuonna keskustelu käännettäisiinkiin siihen suuntaan, että hyvin tienaavat kantavat suurempaa yhteiskuntavastuuta kuin vähemmän tienaavat. He maksavat suhteessa enemmän veroja ja sitä kautta vastaavat siitä, että hyvinvointiyhteiskunta pyörii. Läpinäkyvyyttä tarvitaan ja se on myös yksi syy julkaista verotietoja.

On tärkeää, että palkkatasa-arvo säilyy. Todellisuudessa tarvitsemme kuitenkin kipeästi hyvin palkkaa maksavia yrityksiä ja hyvin tienaavia kansalaisia pitämään hyvinvointiyhteiskuntaa pystyssä.

Veropäivä voi myös ehkäistä epäasiallista toimintaa ja myös paljastaa mahdollista veronkiertoa. Verotiedot paljastavat myös tuloeroja ja sitä kautta herättävät keskustelua.

Verotiedot ovat tärkeitä. Rahasta, palkoista, palkkioista ja osingoista tulee voida puhua. Avaamalla verotietojen verhoa, voimme myös näyttää, millainen tilanne paikallisesti vallitsee.

Raha on myös valtaa ja se näkyy paikallisestikin: Mistä työstä maksetaan? Miten rahaa käytetään? Miten raha maakunnassa liikkuu?

Verotiedoista käy hyvin ilmi, missä ja millä tavalla Suomessa on mahdollista tienata. Perinteisesti yritysmyynnit ovat tuoneet omistajilleen maallista hyvää ja nostaneet heidät hetkellisesti verotilastojen kärkeen.

Edelleenkään verotiedot eivät kerro kaikkea. Niissä ei näy verovapaat etuudet eikä se, onko veroja kierretty. Tulot voivatkin olla jotain ihan muuta kuin verotiedot antavat ymmärtää. Sekin kannattaa kateuspuuskassa muistaa.