Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ennallistaminen repi jo keskustaa hallituksesta – Opposition kritiikki tiesi paikkansa vaalien lähestyessä

Eduskunnassa kuultiin keskiviikkona Sanna Marinin (sd.) hallituksen vastaus EU-komission kohuttua ennallistamisasetusta koskeneeseen opposition välikysymykseen. Se kuultiin sittenkin!

Varsinaisen sisällön lisäksi uutinen oli lopulta jo yksistään se, että hallitus sai vastauksensa kasaan. Niin pitkään ja vaivalloisesti vastausta väännettiin ensin hallituspuolueiden kesken ja sitten vielä uudelleen asiassa avainrooliin nousseen keskustan eduskuntaryhmässä.

Kokoomusjohtoinen oppositio tekee sitä mitä opposition kuuluukin asiassa, jolla on huomattavan suuri kansallinen merkitys. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ryöpytti keskiviikkona eduskunnassa kovin sanoin hallitusta: "Suomen EU-politiikkaa ei johda kukaan."

Maan johtavan EU-puolueen kritiikki tiesi paikkansa eduskuntavaalien lähestyessä. Hallituksen kylki on ollut sille täysin avoinna, kun hallituspuolueista keskustan ja vihreiden linjaukset luonnon ennallistamisesta eroavat kuin yö ja päivä. Yhteinen kannanmuodostus on ollut täyttä tuskaa.

Välikysymyksessä kysyttiin aivan oikein, miksi hallitus ei ole jo ajoissa ja riittävästi vastustanut suomalaisiin metsiin kohdistuvaa yksityiskohtaista EU-säätelyä ja kustannusten epäoikeudenmukaista jakautumista. Pääministeri Marinin osaksi jäi vakuuttaa, että "hallitus tekee kaikkensa Suomen etujen turvaamiseksi".

Välikysymyksen takana olisi voinut olla asiaperustein aivan hyvin myös hallituspuolue keskusta. Ehtikin näyttää jo vakavasti siltä, että keskusta saattaa jättää hallituksen sen loppumetreillä, jotka ovat hallituksille ylipäätään usein tuskallisimmat. Suomen metsiä koskeva päätäntävalta on kannatuskurimuksessa kamppailevalle keskustalle kohtalon kysymys.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko purjehti suoristamaan puoleensa rivejä suoraan EU:n valtiovarainministerikokouksesta. Hän määräsi kaapin paikan, mikä tarkoittanee, että keskustan kansanedustajat pysyvät "laajalla enemmistöllä" hallituksen takana perjantain luottamusäänestyksessä.

Saarikko ilmoitti painokkaasti omassa tiedotustilaisuudessaan jo ennen eduskunnan välikysymyskeskustelua, että Suomi äänestää tarvittaessa EU-komission ennallistamisesitystä vastaan. Marinin asiaksi jäi vain toistaa sama linjanveto eduskunnassa. Hallituksen kannan tiukentumisesta kertoi ensin Saarikko, ei Marin.

Suomen ei tarvitse olla kaikessa EU:n mallioppilas. Luonnon monimuotoisuuden puolustamisessa on oltava eturivissä, mutta pidettävä aloitteet omissa käsissä.