Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kotitöiden jakamiseen tasapuolisuutta perinteisen sukupuolijaon sijaan

Kotitöiden jakaantumien on Suomessa entistä tasapuolisempaa. Tilastokeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan miesten ja naisten kokonaistyöaika työhön ja kotitöihin on historiallisesti likimain yhtä suuri.

Ensin hyvät uutiset: Miehet käyttävät entistä enemmän aikaa kotitöihin ja lastenhoitoon.

Sitten huonot: Kotitöiden taakka on yhä enimmäkseen naisten harteilla. Naiset käyttävät päivittäin kotitöihin keskimäärin 3 tuntia 15 minuuttia eli yli puoli tuntia enemmän kuin miehet.

Optimismia luo kuitenkin erojen kaventuminen. Samalla, kun miehet ovat lisänneet vuosikymmenestä toiseen kotitöihin käytettyä aikaa, naiset ovat voineet kotitöistä hiukan hellittää.

Miesten lastenhoitoon käyttämä aika on noussut ilahduttavasti 2000-luvulla. Uutta sukupolvea edustavat, työtä tekevät miehet käyttävät jopa hieman enemmän aikaa lapsien hoitamiseen kuin työtä tekevät naiset.

Kun tehtäviä jaetaan, kenenkään osuus ei kasva liian työlääksi.

Isyys- ja vanhempainvapaat raivaavat muutokselle tietä, joskin perhevapaat painottuvat edelleen naisille.

Molemmat sukupuolet ovat vähentäneet tutkimuksen mukaan ansiotöihin käytettyä aikaa, mihin lienee vaikuttanut osaltaan tutkimusajankohta, koronapandemian aika 2020–2021.

Toivottavasti tutkimustulos kertoo historiallisesta käänteestä eikä niinkään poikkeuksellisesta korona-ajasta, jolloin moni teki etätöitä kotona.

Vaikka Suomessa elää vahva tasa-arvon ihanne, perhearjessa vallitsee useimmiten perinteinen sukupuolijako. Miehet tarttuvat porakoneeseen ja ruuvimeisseliin ja jättävät naiset imurin ja pesukoneen ääreen.

Ruoanlaitossa miesten osuus on sentään kasvanut, vaikka edelleen naiset vastaavat pääosin perhekuntien ruokahuollosta.

Ostoksien tekoon molemmat sukupuolet käyttävät jo yhtä paljon aikaa.

Vastuu perheen kotitöistä ei kuulu yksin vanhemmille vaan myös perheen lapsille. Kun tehtäviä jaetaan, kenenkään osuus ei kasva liian työlääksi.

Kotitöitä kannattaa opettaa jo pienille lapsille ja ottamalla heidät mukaan heti, kun kokoa löytyy. Opit ruoanlaitosta ja muista kotitöistä ovat suureksi hyödyksi, kun nuoret aikanaan muuttavat pois kotoa.

Ja mikä tärkeintä, jokaisen on perheessä tehtävä osansa. Vastuu kotitöistä kannattaa jakaa tasapuolisesti kaikille osapuolille.