Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 13.11.2022 Isät ovat edelleen altavastaajia – Onneksi nuoret isät ovat avoimia uudenlaiselle isyydelle, jossa vastuuta kannetaan tasavertaisesti

Tänään isä saa nukkua pidempään ja keittiössä mitä todennäköisemmin puuhaillaan iskälle herkkuaamupalaa tai jotain muuta muistamista.

Isänpäivä onkin mukava juhlapäivä keskellä harmainta vuodenaikaa.

Isänpäivä on kaupallistettu varsin hyvin. Partakoneiden, kalsareiden, sukkien, nahkahanskojen ja pyjamien myynti kiihtyy isänpäivän koittaessa.

Nuoret isät ovat hyvin avoimia uudenlaiselle isyydelle, jossa vastuuta kannetaan tasavertaisesti.

Kaupallisuutta tärkeämpää on kuitenkin päivään liittyvät perinteet, jotka jokaisessa isällisessä perheessä ovat erilaiset.

Kiihtyvässä muutoksessa ja kriisien keskellä eläessä perinteistä tulee entistä tärkeämpiä ja merkityksellisempiä. Perinteet vahvistavat vanhemmuutta, mutta ne myös voimistavat lapsen suhdetta vanhempaan. Perinteiden kautta luodaan yhteisiä muistoja, joiden jatkumo parhaimmillaan kulkee sukupolvelta toiselle.

Isän rooli on aikojen saatossa muuttunut, vaikka edelleenkin isän mallia otetaan omalta isältä. Isyyteen liittyy vahvasti myös erilaisia odotuksia ja vaatimuksia. Pitäisikin muistaa, ettei ole vain yhtä mallia.

Nykyään puhutaan paljon tasavertaisesta vanhemmuudesta. Se näkyy myös perheissä: nuoret isät ovat hyvin avoimia uudenlaiselle isyydelle, jossa vastuuta kannetaan tasavertaisesti lapsen toisen vanhemman kanssa. Se on luonut myös äideille mahdollisuuksia uran luomiseen uudella tavalla, kun perheessä on kaksi tasavertaista vanhempaa kantamassa vastuuta lapsista.

Edelleen kuitenkin esimerkiksi vanhempien ero saattaa vaikuttaa kielteisesti lapsen isäsuhteeseen ja vieraannuttamiseen isästä.

Se näkyy muun muassa huoltajuusriidoissa, joissa edelleenkin isät ovat usein altavastaajina. Oikeuskäytännöt osoittavat, että huoltajuus määrätään edelleen selvästi isiä useammin äideille. Tässä meillä on selkeästi tuomioistuimissa vielä tekemistä. Asenteita tulisi uudistaa muun yhteiskunnan mukana. Hyvä vanhemmuus ei ole kiinni sukupuolesta. Se kannattaisi myös itse isienkin muistaa. Mies on yhtä kykenevä vanhempi kuin nainenkin.

Lapsen etu on tärkein. Se, että lapsella on turvallisia aikuisia ja oikeus tuntea ja ylläpitää suhdettaan vanhempiinsa.