Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidevieras | Sanni Grahn-Laasonen (kok.): Sote- ja pelastuspalvelujen siirto on tehtävä vastuullisesti, vaikka on kiire

Vuoden alusta vastuu kantahämäläisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista siirtyy uudelle hyvinvointialueelle. Mitä muutos tarkoittaa ja miten se näkyy ihmisten arjessa ja lähipalveluissa?

Aluevaltuustossa kannamme suurta huolta siitä, miten asioista tiedotetaan ja miten varmistamme, että sekä OmaHämeen työntekijät, kumppanit että asiakkaat pidetään muutoksessa mukana.

Sote-uudistus muuttaa ensivaiheessa hallintoa: palvelut siirretään kunnista ja kuntayhtymistä maakunnan kokoisille hyvinvointialueille, "leveämmille hartioille".

Vuodenvaihteen tavoite on mahdollisimman häiriötön siirtymä. Tutut työntekijät säilyvät, samoin asiointi tutuissa osoitteissa ja puhelinnumeroissa. Tavoite on, että palvelut ovat saatavilla ensivaiheessa kuten ennenkin ja arki saadaan sujumaan OmaHämeen alla.

Palvelujen jatkuvuus on turvattava

Palvelujen jatkuvuuden turvaaminen kiireisessä aikataulussa on silti erittäin vaativa tehtävä: yhteen pitäisi sovittaa 15 toimintakulttuuriltaan erilaista organisaatiota, huolehtia noin 6 500 ammattilaisen työoloista ja palkanmaksusta ja häiriöttömästi varmistaa tärkeiden palvelujen saatavuus ja laatu: synnytykset, leikkaukset, hoitojonojen purkaminen, lastensuojelu, ensihoito, vammaispalvelut, ikäihmisten hoito ja hoiva ja niin edelleen.

Esimerkiksi ikäihmisten palveluissa keskitytään alussa palvelujen jatkuvuuden turvaamiseen. Kotiin vietäviä palveluja ja hyvän toimintakyvyn tukemista on pystyttävä vahvistamaan, sillä väestömme ikääntyminen lisää avun tarvetta. Yhteys kuntiin pitää rakentaa tiiviiksi, sillä ennaltaehkäisevä työ tehdään yhä siellä, ihmisiä lähellä.

Uudistukseen lähdetty takamatkalta

Kanta-Häme lähti uudistukseen takamatkalta verrattuna esimerkiksi naapuriimme Päijät-Hämeeseen, jossa on jo integroitu sote-palvelut yhteen ja otettu laajasti käyttöön digipalveluja.

Kanta-Hämeessä vasta luodaan päätöksentekokulttuuria ja strategiaa. Vieläkin vaikeamman paikan edessä olemme seuraavassa vaiheessa, kun taloutta joudutaan puristamaan tasapainoon ja palveluverkon tarkastelu alkaa.

Niin Kanta-Hämeessä kuin koko maassa on kaksi haastetta yli muiden: henkilöstön saatavuuden vaikeudet ja talous. Annoimme hyvinvointialueelta kuntiin signaalin, että nyt olisi kiireellä vakinaistettava määräaikaisia hoitajia, jotta pidämme ammattilaisista kiinni. Se on myös hyvää työnantajapolitiikkaa ja henkilöstöstä välittämistä.

Arvostus, työoloihin panostaminen ja hyvä lähijohtaminen on tärkeää, kun pidämme kiinni nykyisistä ja houkuttelemme uusia työntekijöitä meille Kanta-Hämeeseen.

Koronahoitovelkaa on kirittävä samaan aikaan

Valtio ei tee aloitusta uusille hyvinvointialueille helpoksi: uudistus pitäisi toteuttaa samanaikaisesti, kun kurotaan kiinni koronahoitovelkaa. Valtio lisää painetta julkiselle leikkaamalla yksityisen hoidon Kela-korvauksia ja tiukentamalla hoitotakuuta ja on ajanut vanhuspalvelut kriisiin mitoituksia kiristämällä. Hienojen lakien ja todellisuuden välillä on ammottava kuilu.

Ennen kuin rahoitusmalli on astunut voimaankaan, hallitus suunnittelee jo 9 miljoonan euron leikkausta rahoituksestamme siirtämällä euroja yliopistosairaaloille tutkimuksen tarpeisiin. Tärkeä päämäärä, mutta miksi se tehdään ei-yliopistosairaalamaakuntien, kuten Kanta-Hämeen, rahoitusta kurjistamalla? Hyvinvointialueille pitäisi antaa oikea mahdollisuus onnistumiseen – velvoitteiden ja rahoituksen pitäisi olla tasapainossa, nyt näin ei ole.

Uudistuksesta tehtävä niin hyvä kuin mahdollista

Marinin hallitus on vastuussa ensi vuoden alusta aloittavan sote-uudistuksen toteutumisesta ja myös riskeistä, joista olemme varoittaneet. Demokratiassa enemmistön ääni on puhunut, ja nyt vastuullinen tehtävämme on pyrkiä tekemään uudistuksesta niin hyvä kuin mahdollista.

Vuodenvaihde vaatii armollisuutta. Valtuuston puheenjohtajana haluan välittää kiitokseni luottamushenkilöille ja kaikille 6 500 työntekijälle siitä, että todella haastavissa olosuhteissa päämäärä palvelujen turvaamisesta on meillä Kanta-Hämeessä nyt yhteinen.

Sanni Grahn-Laasonen

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtaja ja kokoomuksen kansanedustaja