Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Dnepr on juuri nyt Ukrainan kohtalon virta – Käynnissä saattavat olla sodan ratkaisutaistelut

Ukrainan lippu liehui perjantaina Hersonin kaupungissa. Häikäilemätön hyökkääjä on saanut nenilleen.

Venäjän sotilaallinen menestys Ukrainassa käymässään hyökkäyssodassa on ollut muutenkin surkeaa ja suurvaltana itseään pitäneelle ydinasevallalle katastrofaalista nöyryytystä. Nyt on käsillä uusi vaihe.

Tilanne on äärimmäisen kriittinen sotahistoriassa ennenkin ratkaisevaa osaa näytelleellä Dnepr-joella.

Venäjä vetäytyy ja Ukraina moukaroi käpälämäkeen lähteneitä vihollisia niin paljon kuin pystyy välttäen kuitenkin samalla omia tappioita.

Käynnissä saattavat olla sodan ratkaisutaistelut. Venäjällä on arvioitu olevan "sillanpäässä" eli Dneprin länsipuolella jo 40 000 eliittiyksikköihin kuuluvaa sotilasta. Jos Venäjä pystyy siirtämään ne muille rintamille, sota pitkittyy.

Venäjän vetäytymisilmoitusta on tulkittu ihan liikaa. Ei siinä ole mitään tulkitsemista, että joukot joutuvat vetäytymään häntä koipien välissä takaisin joen taakse edes auttavasti sellaisiin asemiin, joissa ne voisivat yrittää pysyä pian koittavan talven ankarissa olosuhteissa.

Joukkojen huolto on ollut vaikeaa ja käynyt mahdottomaksi halvaannuttavalla tavalla.

Voisiko Ukraina työntää venäläiset kokonaan alueeltaan? Ei ilman isoa riskinottoa ja omia raskaita tappioita. Ukrainalla on kuitenkin käsissään ratkaisun avaimet.

Herson on ainoa Ukrainan aluekeskus, jonka Venäjä on pystynyt sodassa valtaamaan. Sen lopullinen vapautus on suuri voitto itsenäiselle Ukrainalle ja koko vapaalle maailmalle.

Sodan venyminen ensi kesään hyödyttää venäläisiä, jotka yrittävät parhaillaan kouluttaa asevelvollisista lisää tykinruokaa rintamalle.

Hermopeli on kovaa. Seuraava vetäytyminen voi koskea jo kaikkia venäläisjoukkoja. Se olisi suuri ilon sekä onnen päivä.

Lähtö Ukrainasta voisi ehkä pelastaa vielä jotakin Vladimir Putinille. Tappio lähenee päivä päivältä ja joskus se on myönnettävä.

Harkovan alueella venäläisjoukkojen pako oli täysin kaoottista. Nyt pyrkimyksenä on säilyttää edes jonkinlainen järjestys.

Venäjä ilmoitti perjantaina, ettei vetäytyminen vaikuta Hersonin asemaan "osana Venäjää". Valhe jää törkeydessään venäläisen vääristelyn historiaan. Ukraina ottaa takaisin omaa aluettaan.

Samalla historia toistaa itseään traagisella tavalla. Saksalaiset vetäytyivät joen yli toisen maailmansodan itärintaman taisteluissa. Pako yli Dneprin on taas tuhon tie.