Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hintaralli kurittaa kuluttajia ja ajaa vähävaraisia ahdinkoon, jossa säästöjä etsitään jopa tinkimällä lääkkeistä

Kuluttajaliiton kysely maalaa synkkää kuvaa ja piruja seinille. Laukkaava inflaatio ja nousevat hinnat saavat kuluttajat vetämään kukkaron nyörit tiukalle.

Osa kuluttajista nuukailee varmuuden vuoksi ja kutsuu näin taantumaa, mutta vähävaraisemmat säästävät pakon edessä, jotta rahat riittävät.

Yli puolet kyselyn vastaajista on säästänyt jo ravintolakäynneistä ja lomamatkoista. Lisäksi lähes yhtä moni on säästänyt ruokaostoksista, käyttötavaroista ja vapaa-ajan menoista. Autolla ajaminenkin on vähentynyt.

Osa on etsinyt säästöjä myös kodin lämmityksestä, saunomisesta ja suihkukäynneistä. Etenkin pienituloisilla ja yksin asuvilla taloudellinen pelivara käy vähiin.

Valitettavasti suomalainen tinkii ennemmin ruoan laadusta kuin määrästä.

Vain 13 prosenttia vastanneista ilmoitti, ettei ole tarvinnut reagoida hintojen nousuun.

Moni on vaihtanut kaupassa jonkin kovin kalliin elintarvikkeen halvempaan tai korvannut sen tyystin eri tuotteella. Tämä on vielä järkevää taloudenpitoa. Valitettavasti suomalainen tinkii ennemmin ruoan laadusta kuin määrästä.

Kun vähävaraiset ja eläkeläiset etsivät kohonneiden elinkustannusten vuoksi säästöjä tarpeellisista ruokamenoista ja jopa lääkkeistä, hälytyskellot soivat. Kuluttajaliiton kyselyn mukaan lääkeostoksista on säästänyt 9 prosenttia yli 65-vuotiaista ja 14 prosenttia kaikista kyselyyn vastanneista.

Välttämättömistä lääkkeistä tinkiminen aiheuttaa vain lisää ongelmia. Lääkehoito ja ihmisen terveys vaarantuvat, jos lääkehankintoja siirretään, määrätyistä lääkkeistä ostetaan vain osa tai käytetään määrättyä pienempää lääkeannosta.

Apuun tarvitaan yhteiskunnan tukia. Vahinko vain, että osa ihmisistä arastelee hädän hetkelläkin avun hakemista ja pyrkii selviytymään omin neuvoin.

Tarpeelliset ruokahankinnat, lääkkeet ja asumisen kustannukset ovat pakollisia menoja, joista ei voi eikä pidä säästää.

Kelalta on saatavissa perustoimeentulotukea ja asumistukea. Kelalta voi talven ajan saada myös sähkötukea, jos sähkölasku on suuri, mutta verotuksessa ei voi hyödyntää täysimääräistä sähkövähennystä pienten vuositulojen vuoksi.

Vaikka hintojen nousuralli johtuu isolta osin sotatilasta Euroopassa, hallitukselta ja eduskunnalta on lupa odottaa vielä tuntuvampia toimia vähävaraisten kuluttajien ahdinkoon.