Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Hauhon kirkonmäki on ollut asuttu 400-luvulta asti – Pieniä maaseurakuntia olisi jätettävä elämään, ei vain tyhjiä kirkkoja turisteille

Vuoden 2008 alussa tuli tieto, että pienten kuntien liittyessä Hämeenlinnan kaupunkiin, niin näiden kuntien seurakuntien tulee liittyä Hämeenlinnan seurakuntaan.

Hauhon kirkonmäki on ollut asuttu 400-luvulta asti ja kirkko rakennettiin 1400-luvun lopulla roomalaiskatolilaisuuden aikaan, joka näkyy edelleen kirkossa. Kirkonmäen rakennukset ovat 1800-luvulta ja kuuluvat Museoviraston suojelun piiriin.

Seurakuntaelämä on ollut aina erittäin aktiivista. Osallistumisprosentti kirkon toimintaan on 1,5-2,5-kertainen maan keskiarvoihin verrattuna.

Seurakunnassa vallitsee edelleen muun muassa vanha kinkeriperinne, johon osallistuu joka kylässä kymmeniä ihmisiä.

Kirkkohallitus oli 1960-luvulla jakanut suuria seurakuntia pienemmiksi "ihmisläheisiksi" seurakunniksi, mutta 1970-luvulla suunta muuttui ja alettiin painottaa toiminnan tehostamista ja 2000-luvun alkuun tultaessa oli Suomessa lakkautettu jo kymmeniä pieniä seurakuntia. Tämä oli johtanut niiden tuhoutumiseen ja maassamme on nyt kymmeniä tyhjiä kirkkoja.

Prosessi kulkenut aina samaa rataa

Prosessi on kulkenut aina samaa rataa. Kun seurakuntaa ryhdytään lakkauttamaan, sille kerrotaan, ettei mikään muutu. Kuitenkin 20-40 vuoden kuluessa on totaalinen muutos aina toteutunut kymmenissä seurakunnissa.

Hattulassa Tyrvännön toimiva seurakunta lakkautettiin vuonna 1971. "Mikään ei muutu", toistettiin monissa puheenvuoroissa. Näin meni parikymmentä vuotta toiminnan hijaa kuihtuessa pois.

Sitten päädyttiin yhteen jumalanpalvelukseen kuukaudessa ja kun muutama vuosi sitten keskustelin Tyrvännössä saarnaavan papin kanssa, hän pohti, että tuleekohan tänään edes kaksi seurakuntalaista kirkkoon.

Nämä lupaukset ja prosessi ovat toteutuneet kymmenissä maaseurakunnissa ja maaseutu on muutumassa Suomessa hengelliseksi erämaaksi.

Kansanliike Hauholla vuonna 2008

Miehoilan kinkereillä talvella 2008 syntyi ajatus ryhtyä toimeen ja saada alueelle seurakuntien lakkauttamisen sijaan seurakuntayhtymä, jossa seurakuntien itsehallinto säilyisi ja vain talous olisi yhteinen niiden välillä. Tämän puolesta syntyi Hauholla kansanliike, johon liittyi kymmeniä ihmisiä keräämään nimi adressia Hauhon seurakunnan pelastamiseksi.

Nimilistoja oli kaupoissa ja muissa julkisissa paikoissa saatavilla. Kevään kuluessa tehtiin myös tilastoja: hauholaista 98 prosenttia oli seurakunnan säilyttämisen kannalla ja nimiä seurakunnan säilyttämisen puolesta kertyi 2721, mikä on merkittävä summa ajatellen Hauhon väkilukua.

Toukokuulle tultaessa valtakunnan media kiinnostui tilanteesta. Kirkkohallitus ei vuosikausiin ollut perustanut seurakuntayhtymiä. Se oli vain lakkauttanut tai liittänyt pieniä seurakuntia ja liittänyt niitä suuriin seurakuntiin.

Radio ja lehdistö keskustelivat Hämeenlinnassa syntyneestä tilanteesta. Ilta-Sanomat julkaisi asiasta lööpin kera artikkelin 24.5.2008. Asiasta keskusteltiin myös eduskunnassa: Kirjallinen kysymys 440/2008 vp ja viedessämme nimi adressia Kirkkohallitukseen saimme kahdelta kansanedustajalta puhelut.

Kirkkohallitus teki päätöksen kesäkuussa 2008 äänin 11–2, että Hämeenlinnan pieniä seurakuntia ei liitetä Hämeenlinnan suurseurakuntaan, vaan Hämeenlinnaan muodostetaan seurakuntayhtymä, jossa Renko, Kalvola, Tuulos, Lammi ja Hauho säilyvä itsenäisinä hallinnollisina seurakuntina.

Talous on yhteinen seurakuntayhtymällä, mutta joka seurakunnalla ovat omat työntekijänsä, jotka se itse valitsee. Toimintaa johtaa seurakuntaneuvosto seurakuntayhtymän määrittämän talousraamin puitteissa.

Seuraaviin tapahtumiin vaikuttivat paljon monet tapahtumat ja kirkkoherrojen toiminta.

Renko Hämeenlinnaan vuonna 2011

Rengossa kirkkoherrojen vaihtuvuus ja vastakkaiset toisistaan eroavat uskonnolliset näkemykset johtivat sen liittämiseen Hämeenlinnaan 2011.

Tuuloksen pappilan ja kirkkoherranviraston palo kiihdytti keskustelua seurakunnan tulevaisuudesta. Palon jälkeen vakuutusyhtiö tarjosi Tuuloksen palaneen pappilan rakentamiseen satojen tuhansien eurojen korvaukset ja tuuloslaiset lupasivat tehdä talkootyöllä rakentamisen, mutta Hämeenlinnan seurakuntayhtymä käytti varat Kalvolan seurakuntatalon korjaamiseen ja liitti Tuuloksen Lammin seurakuntaan 2019.

Kalvolan seurakunta pysyi itsenäisenä, mutta ei kyennyt sopeuttamaan talouttaan Seurakuntayhtymän asettamiin talousraameihin ja kirkkoherran vaihtuessa Kalvola liitetään Hämeenlinnan suurseurakuntaan 2013 alusta.

Hauhon ja Lammin seurakunnat

Hauhon ja Lammin seurakunnissa on käyty lävitse toivottu talouden sopeuttamisprosessi. Hauholla vähennettiin yksi työntekijä ja toisen työntekijän työt jaettiin Lammin seurakunnan kanssa. Eli Hauhon henkilöstövähennys on ollut 1,5 henkilöä.

Kuitenkin kustannusten jatkuvan nousun vuoksi on seurakuntien talous kiristynyt ja käyttövarat ovat vähentyneet uhkaavasti; diakonia, lapsi- ja rippikoulutyö, musiikki ja niin edelleen. Tämän vuoksi seurakuntayhtymän taloussuunnittelun tulisi huomioida tämä ja lisätä laskennalliseen seurakuntien tukisummaan sen verran, että Hauhon ja Lammin seurakuntien nykyinen toiminta voidaan turvata.

Koska Hämeenlinnan suurseurakunnalla on määräenemmistö yhteisessä kirkkovaltuustossa, niin sen ei tarvitse ottaa huomioon vielä itsenäisten Hauhon ja Lammin seurakuntien taloustarpeita.

Näiden seurakuntien tukitarve on tällä hetkellä vain muutama tuhat euroa ja Hämeenlinnan seurakuntayhtymän budjetti on noin10 miljoonaa, niin tämän suuruinen tukisumma on hyvin pieni menoerä, jolla voidaan taata näiden kahden seurakunnan toiminnan jatkuvuus.

On myös muistettava, että pienien seurakuntien lakkauttamisen myötä Suomessa satojen miljoonien arvoiset metsäomaisuudet ovat siirtyneet suurseurakuntien omistukseen.

Ja suurseurakuntien velvollisuus ja edunkin mukaista olisi jättää pieniä maaseurakuntia elämään ja tukea niitä tulevien sukupolvien nähtäväksi eikä vain tyhjiä kirkkoja turisteille.

Markku Ormala

Hauho