Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Teppo Turja (ps.): Vajaatehoisina jo kymmenen vuotta pysyneiden pysäköintilaitosten täyttäminen ei kiinnosta kaupungissa

Hämeenlinnan kaupunki on halunnut ratkaista keskusta-alueen pysäköinnin pysäköintilaitoksilla. Niiden käyttöaste on lievästä piristymisestä huolimatta alhainen. Kuitenkin samaan aikaan joudutaan turvautumaan muunlaisiin, lähinnä tilapäisiltä vaikuttaviin pysäköintiratkaisuihin.

Perussuomalaiset esittivät kaupunginvaltuuston budjettikokouksessa lisättäväksi pysäköintiyhtiön tavoitteiden joukkoon pysäköintilaitosten ja erityisesti Pöölin käyttöasteen ja myyntitulojen lisäämistä siten, että hinnoittelua käytettäisiin volyymin kasvattamiseen.

Ajatus perustuu käsitykseen, että halvemmat pysäköintihinnat houkuttelisivat käyttämään pysäköintitaloja. Kaupunginvaltuusto ei syttynyt asiaan.

Alhaisempi hinnoittelu toisi paremman tuloksen?

Voidaan olettaa, että alhaisempaan hinnoitteluun perustuva volyymin kasvu tuottaa hintajoustoon tukeutuen nykyistä paremman taloudellisen tuloksen siten, että lisääntyvä käyttö korvaisi halvemmat hinnat. Tässä onnistuminen saattaisi parhaimmillaan vähentää tilapäisten pysäköintialueiden tarvetta ja kadunvarsipysäköintiä.

Joka tapauksessa tähänastisin toimin yhtiön kannattavaksi saaminen on osoittautunut toivottomaksi. Jos ja kun kaupunki joutuu monin tavoin tukemaan toimintaa, on kohtuullista edellyttää, että rakennetuille laitoksille tulee käyttöä tyydyttävässä määrin.

Tulee myös huomata, että sekä Kaivoparkki että Keinuparkki ovat jo kymmenen vuotta toimineet raskaasti vajaatehoisesti. Ne lähestyvät ennen pitkää käyttöikänsä puoliväliä, joten niiden rakentamiseen satsatut kymmenet miljoonat uhkaavat jäädä tuottamattomiksi.

Ne jäävät siis tuottamatta sekä taloudellista hyötyä että täysimääräisesti sitä toiminnallista hyötyä, mitä varten ne on rakennettu.

Eroon kaupungintalon miljoonatappioista

Samassa kokouksessa perussuomalaisten ryhmä jätti myös valtuustoaloitteen, jolla edellisen kaupungintalon vuotuisista miljoonatappioista päästäisiin eroon.

Perussuomalaisten mielestä rakennuksen myyntiä tulisi vauhdittaa kaavallisin keinoin sekä hintaodotusta tuntuvasti laskemalla kuitenkin niin, että kaupunki voi arvioida hyötyvänsä kaupasta muutoinkin kuin kohtuuttomien ylläpitokulujen poistumisena.

Ehdotamme, että tonttia tarjotaan rakennukselle, johon sijoitetaan rakennuttajan esittämien käyttötarkoitusten lisäksi paitsi kiinteistön itsensä tarvitsemaa pysäköintitilaa myös keskustassa asioiville lyhytaikaista pysäköintitilaa ainakin yhden kerroksen verran. Tällä helpotetaan painetta kadunvarsipysäköinnin lisäämiseen ydinkeskustassa.

Kaupunkikonsernin ei aloitteen mukaan pidä ottaa kantaakseen mitään rakentamisen kustannuksista. Kiinteistö vastaa pysäköintitiloista omana toimintanaan ja tulolähteenään. Jotta ostaja löytyisi, kiinteistölle tulee myöntää maksimaalinen tehokkuuskerroin.

Teppo Turja

kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja (ps.)

Hämeenlinna