Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Painajainen, joka ei käynyt onneksi toteen

Ukrainan sodassa Puolan puolella tuhoa kylvänyt ohjus oli järisyttävä uutinen. Se ei kuitenkaan vastoin ensimmäisiä oletuksia ollut venäläisten ampuma, mikä on iso helpotus: Nato ei olekaan sen painajaisen edessä, että sen alueelle olisi hyökätty.

Turvatakuiden mukaan Nato puolustaa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsenmaataan. Yksikään Naton jäsenmaa ei jää pahana päivänä yksin, ei Suomikaan, kun jäsenyys tulee voimaan.

Ohjusturma on aivan eri asia kuin suunnitelmallinen ohjusisku. Jälkimmäiseltä tulkinnalta katosi viimeistään pohja, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vahvisti ohjuksen olleen Ukrainan ilmatorjuntaohjus. Yhdysvalloilla on paras tiedustelutieto Nato-maa Puolan ja Ukrainan rajalta.

Sekavassa sotatilanteessa sattuu virheitä, jotka pahimmillaan johtavat traagisiin seurauksiin. Ukrainan sodan uhreihin luetaan nyt myös kaksi Przewodówin kylässä kuollutta.

Ukraina käy puolustussotaa ja yrittää torjua siviiliväestöä murhaavia ohjuksia. Maan ilmatorjunta ei ole niin tarkkaa ja tehokasta kuin sen pitäisi. Siksi Ukraina tarvitsee lisää tukea taistelulleen.

Venäjä on jatkanut viime päivinä tavallisten ukrainalaisten elämään suoraan suunnattuja iskuja, kun venäläisten asevoimat ovat joutuneet vetäytymiskannalle. Tiistaina Ukrainaan satoi arvioiden mukaan ainakin satakunta venäläisohjusta.

Epäluulo Puolan ja Venäjän välillä on syvää. Ukrainalaisten eloonjäämistaistelu on historiassa niin usein sodan jalkoihin jääneelle Puolalle kohtalon kysymys.

Puolalaisilta vaaditaankin aivan erityistä malttia. Heidän on saatava luotettava selvitys tapahtuneesta. On kuitenkin ymmärrettävää, ettei puolustussotaa käyvä Ukraina voi kovin avoimesti eritellä puolustuksensa heikkouksia.

Kaikkinaisia ylireagointeja on hyvä välttää, mutta jo nähtyjä ei voi vetää takaisin. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi meni pahasti asioiden edelle syyttäessään ohjusiskusta tuoreeltaan Venäjää.

Venäjä on ollut aloittamassaan hyökkäyssodassa pahasti tappiolla. Nyt se saa uutta vettä propagandamyllyynsä ja toistanee toistamasta päästyäänkin, että ohjusisku on Ukrainan provokaatio, jolla se yrittää vetää Naton sodan osapuoleksi.

Sodan iso kuva ei yhdestä harhalaukauksesta ja ristiriitaisista väitteistä muutu. Venäjä yrittää musertaa Ukrainan kansan ja on tuomittu epäonnistumaan.

Sodan alusta asti on pelätty sen eskaloitumista, leviämistä jopa hallitsemattomasti, mihin liittyy myös ydinaseiden käytön uhka. Sodassa tapahtuu karmeita asioita, eikä mikään ole välttämättä sitä, miltä ensimmäiseksi näyttää.