Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hallitusyhteistyö on kääntymässä vikuroiden loppusuoralle

Tempoillut hallitusyhteistyö on kääntymässä vikuroiden loppusuoralle. Sanna Marinin (sd.) hallitus sai kuin saikin määräaikaan mennessä punnerrettua sovun siitä, mitkä lakihankkeet etenevät eduskuntaan.

Edistämättä jää kymmenen kiistanalaista lakihanketta; esimerkiksi alueellinen opintolainan hyvityskokeilu, ruuhkamaksut, tutkimus- ja kehitystoiminnan verovähennys, arvonnousuvero ja työttömyysturvan työssäoloehdon euroistaminen. Kiisteltyinä niillä ei ollut mahdollisuuksia edetä.

Ei ole mitenkään epätavallista, että hallitus päättää kautensa lopulla jättää osan suunnitteluista hankkeista toteuttamatta. Epätavallista ei ole myöskään hallituspuolueiden välinen sanailu.

Tällä kertaa torailut ja irtiotot olivat tavallista kärjekkäämpää, kun kannatusalhossa oleva keskusta haki näyttävämpää asemaa kohti tulevia eduskuntavaaleja.

Kannatusalhossa oleva keskusta haki näyttävämpää asemaa kohti tulevia eduskuntavaaleja

Hallituskriisi kolkutti ovella, kun riitely raastoi hallituksen toimintakykyä.

Keskusta alusti lakihankkeiden poisvetoa ilmoittamalla, ettei mieli hyväksyä yhteisesti sovittua arvonnousuveroa, ja takertumalla saamelaiskäräjälain kirjauksiin.

Eduskunnassa on ruuhkaa loppukaudelle, sillä jäljellä olevia lakihankkeita on vielä kymmeniä. Joukossa on myös keskustan vastustama saamelaislaki. Ei ole kuitenkaan mitään takeita, että eduskunta ehtisi käsitellä tätäkään lakia ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Paljon on kiinni perustuslakivaliokunnan kiireistä.

Hallitus esittää muun muassa varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksen lisäämistä, kaivosveron käyttöönottoa ja biopolttoöljyn jakeluvelvoitteen kasvattamista.

Hallituksessa on löytyi myös periaatteellinen sopu sote-rahoitusmallin uudistamisesta.

Lakihankkeita perkasi niin sanottu varjoviisikko eli hallituksen sisäinen ministerityöryhmä.

Ryhmän oli määrä varmistaa, että eduskunta voi ehtiä käsitellä sinne tuotavat esitykset ja että ainakin keskeiset lakihankkeet voidaan viedä kunnialla päätökseen saakka.

Kun vaalikausi päättyy ensi kevään eduskuntavaalien alla, käsittelemättä olevat hallituksen esitykset ja lakialoitteet raukeavat.

Maailmanpoliittinen tilanne energiakriiseineen edellyttää, että Marinin hallitus saa rivinsä ojennukseen.