Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Oudoista oudoimmat MM-kisat alkavat – Kammottava ihmisoikeustilanne tullut kansainväliseen tietoisuuteen

Jalkapallon maailmanmestaruuskisojen alla on yleensä suuren urheilujuhlan tuntua. Nyt ei oikein ole, vaikka tänään Qatarissa alkavat kisat ovat monin tavoin suurimmat ja mahtavimmat, ja lajikin on edelleen hienoista hienoin.

Kuka nostaa ylös kisojen loppuhuipennuksessa urheilumaailman himoituimman voitonmerkin, FIFA World Cup -pokaalin, jonka edeltäjä oli vielä legendaarisempi: Jules Rimet -pokaali? Siihen kaikki taas tähtää, vaikka kisojen lähestyessä huomio on ollut kaikessa muussa kuin urheilussa.

Kisat päätettiin myöntää jo vuonna 2010 upporikkaalle öljyvaltiolle. Kun yli 10 vuotta on kulunut, voidaan enää vain todeta alistuneesti tapahtunut.

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA olisi voinut asettaa aitoja ehtoja enintä kohua nostaneen asian eli siirtotyöläisten aseman kohentamiseksi, mutta ei niin tehnyt, koska raha ratkaisee.

FIFA on omissa korruptioskandaaleissaan ryvettynyt. Kyynisimmissä kommenteissa autoritäärinen Qatar sopiikin erinomaisesti kisaisännäksi.

Kammottava ihmisoikeustilanne on tullut vasta nyt kansainväliseen tietoisuuteen. Jos kisoja ei olisi, ökyrikkaiden arabimaiden harrastamasta rasistisesta sorrosta ei tiedettäisi sitäkään vähää kuin nyt.

Politiikasta ja myös ihmisoikeuksista on puhuttu oikeastaan aina suurkisojen järjestämisen yhteydessä. Nyt ollaan kuitenkin aivan uusissa sfääreissä. Varsinkin pohjoismaisittain pienet ja upporikkaat öljyvaltiot ovat eri maailmasta. Meillä orjatyö on kauhistus, mutta muualla sitä on.

Kaiken ratkaisee tässä tapauksessa raha ja sitä Qatarilla riittää. Kisajärjestelyjen on arvioitu maksaneen 200 miljardia euroa.

Sivuseikkana Qatarin oma jalkapalloilu on täysin tuontitavaraa, kuten kaikki muukin urheilutoiminta. Rahalla saa sitäkin. Qatarilla ei ole aidosti asemaa jalkapallomaiden joukossa.

Samaa keinotekoisuutta on kaikessa muussakin. Ihan kaikki on pitänyt rakentaa varta vasten kisoja varten. Finaalipaikkakunta Lusailia ei ollut edes olemassa, kun kisat myönnettiin.

Kuningas jalkapallo on kestänyt niin paljon, että kestää se yhdet keskellä alkutalvea järjestetyt perin juurin oudot Qatarin kisatkin. Ainakin aikavyöhykkeet suosivat suomalaisia futisfaneja, kun ottelulähetykset tulevat parhaaseen katseluaikaan.

Yle ei lähetä Qatariin urheilusta raportoivia toimittajia, vaan paikalla on kaksi uutistoimittajaa, jotka raportoivat lähinnä ihmisoikeuskysymyksistä. Ihmisoikeuksien polkemiselle ei saa näyttää vihreää valoa.