Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Uusi brändi Sibeliuksen rinnalle – Onko Hämptonista tullut Vexiland?

Vuosi 2022 on Hämeenlinnassa ollut Veikko Salmen vuosi. Koronavuonna 2020 kuollut sanoittajamestari on herännyt elämään monella rintamalla.

Jo vuoden 2021 puolella julkistettiin tribuuttialbumi, jossa oli mukana erilaisia sanoituksia, kuin mihin Salmen uralla oli totuttu. Vexiksi nimetyltä lauluntekijältä löytyi pöytälaatikosta ennen julkaisematonta tavaraa pilvin pimein. Viime vuonna myös käynnistettiin Häme Busin kiertoajelu nimellä Vexi ja Irwin – Rinkelinkadun pojat.

Nimikkopuisto Kaurialassa

Tarjontaa on vain lisätty tänä vuonna, kun kesän aikana järjestettiin Hämeenlinnan torilla yhteislaulukonsertti Vexin laulujen ympäriltä. Pian sen jälkeen valmistui hänen nimikkopuistonsa Rinkelinkadun alkupäähän. Siellä voi QR-koodin avulla kuunnella Vexin sanoituksia hieman samaan tapaan kuin Sibelius-puistossa kuulee Hämeenlinnassa syntyneen säveltäjän teoksia.

Eikä tässä kaikki. Syksyn tullen saatiin uusi yhteispainos Salmen Rinkelinkadun pojista kirjoittamista kertomuksista. Lokakuussa Hämeenlinnan Teatterin näyttämölle nousi uusi versio suositusta Villit vuodet -musikaalista, jonka ensi-ilta oli Verkatehtaalla jo neljätoista vuotta sitten.

Riisutussa versiossa Vexin lauluja on kevyin juonnoin valittu kuvaamaan hänen elämänsä tarinaa, joka näyttämöllä päättyy auvoiseen kokemukseen uudesta rakkaudesta.

Vexi Salmi ja ystävät

Jatkoa seuraa tällä viikolla, kun Vexin Hämeenlinnan taidemuseolle lahjoitetuista taideteoksista avautuu näyttely otsikolla Vexi Salmi ja ystävät. Avaajaksi on pyydetty kirjailija-kuvataiteilija Rosa Liksom ja musiikkia esittämään Kai Hyttinen, legendaarinen hämeenlinnalaistaustainen laulaja, Vexinkin sanoitusten tulkitsija.

Avajaisia seuraavana päivänä hämeenlinnalaiset pääsevät nauttimaan Veikko Salmen vakavammasta repertuaarista Hämeenlinnan kirkossa, jonne rantautuu VexiVesperiksi nimetty laulukavalkadi.

Uusi brändi Sibeliuksen rinnalle

Näin runsas tarjonta herättää kysymyksen, olemmeko saaneet Hämeenlinnaan uuden brändin Sibeliuksen rinnalle. William Blakea mukaillen: onko Vexin elämän ja tuotannon tarjontaa ”kylliksi vai liikaa”?

En puhuisi Vexi-ähkystä, vaikka joku irvileuka sellaista saattaisi esittääkin. Pikemminkin nostaisin esille toisenlaista Vexi Salmea, jollaista on jo jonkin verran väläytelty tribuuttilevyn yhteydessä. Siinähän on nähty, minkälaista yhteiskuntakritiikkiä ahneuden yhteiskuntaa vastaan hänen aiemmin julkistamattomista lauluistaan kasvaa.

Lautturin lauluja

Olisi hyvä myös muistaa, että Vexi Salmi on kirjoittanut runokokoelman Lautturin lauluja, jonka Karisto julkaisi vuonna 1983. Kun esimerkiksi Villit vuodet -musikaalissa korostetaan Salmen lauluja ilmaisemassa kaikille suomalaisille yhteisiä kokemuksia, Lautturin lauluissa runoilija Veikko Salmi purkaa henkilökohtaisia tuntojaan jonkinlaisena Eino Leinon lyyrisenä jälkeläisenä.

Symboliikkaa lienee siinäkin, että Salmi on omistanut runonsa ”ystävälleen Vesa-Matti Loirille”.

Eino Leino kävi Hämeenlinnassa koulua viisi vuotta eikä sen jälkeen palannut tilapäiseen asuinkaupunkiinsa. Sen sijaan Veikko Salmi on aikanaan lähtenyt kotikaupungistaan ja jälleen palannut sinne. Pysyvästi, kuten voimme edellä mainituista esimerkeistä päätellä.

Juhani Niemi

Suomen kirjallisuuden professori

Hämeenlinna