Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Synkän taloussyksyn valoisin uutinen

Kuluva syksy on ollut täynnä toinen toistaan synkempiä talousuutisia Suomen ja Euroopan vajotessa kaikkien ennusteiden mukaan kohti taantumaa korkean inflaation, korkojen nousun sekä uhkaavan energiakriisin vauhdittamana.

Tiistaina kuultiin vaihteeksi myös positiivinen viesti, kun Tilastokeskuksen työvoimatutkimus vahvisti Suomen työllisyysasteen jatkaneen lokakuussa kohoamistaan ja nousseen jo 74,4 prosenttiin. Yhtä korkeita lukemia saa hakea ajalta ennen 1990-luvun alun suurta lamaa.

Osaavasta väestä kannattaa pitää kiinni.

Työllisyyden kasvun jatkuminen vahvana tuli iloisena yllätyksenä paitsi Tilastokeskukselle itselleen, myös uutista tuoreeltaan arvioineille ekonomisteille. Se on tällä hetkellä Suomen talouden ehdoton valopilkku ja vahvin todiste siitä, ettei ainakaan vielä olla taantumassa, kiteytti Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki puolestaan huomautti, että työllisyysasteen nousu kuten myös työttömyyden lasku ja lomautusten vähäisyys kertovat työmarkkinoiden kestävyydestä tilanteessa, jossa taantuman merkit ovat muuten vahvistumassa.

Työmarkkinoiden vakavana ongelmana on viime vuosien noususuhdanteessa pidetty huutavaa pulaa osaavasta työvoimasta. Nyt tämä pula saattaa varsin paradoksaalisesti jarruttaa työmarkkinoiden heikkenemistä taantuman kynnyksellä. Tälle voi olla järkeenkäypä selitys. Vaikka suhdannenäkymät ovat huonot, osaavasta väestä kannattaa pitää yrityksissä kiinni viimeiseen saakka, koska heitä voi olla entistä vaikeampi saada palkatuksi lyhyeksi povatun taantuman hellittäessä.

Työllisyyden vahvistuessa työttömyys luonnollisesti väheni entisestään. Koko maan työttömyysaste oli lokakuussa enää 8,8 prosenttia.

Hämeen liiton elinvoimakatsauksessa maakunnan työllisyystilanteen arvioidaan olevan jo erinomainen. Työtttömyysaste on 8,1 prosenttia. Kärkisijaa pitää Riihimäki, 7,5 prosenttia, Forssa, 7,9 prosenttia ja Hämeenlinnan seutu 8,5 prosenttia.

Nyt tärkeää olisikin, että työvoima ja avoimet työpaikat kohtaisivat. Toiveikkuuttakin on ilmassa, Hämeenlinnaan tai Janakkalaan voi mahdollisesti tulla ensi vuonna vähintään 800 työpaikkaa lisää, jos Postin logistiikkakeskus saadaan seudulle. Se olisi lottovoitto.