Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sähkön hinta on laillistettua rosvousta, eikä asialle edes yritetä tehdä mitään – Jos ihminen ryöstetään kadulla, auttaako poliisi ensisijaisesti ryöstäjää?

Pörssin ideaan kuuluu, että pörssissä tuotteen arvo voi irrota täysin tuotantokustannuksista.

Lähes neljäsataa vuotta sitten (1637) Hollannissa romahti tulppaanipörssi: ennen romahdusta yksittäinen tulppaanisipuli saattoi olla kivitalon arvoinen, eikä hinnalla ollut mitään tekemistä tuotantokustannusten kanssa.

Tulppaanisipulit eivät ole välttämättömyys, ja elleivät seuraukset olisi olleet traagisia, Hollannin sipulipörssiä olisikin voinut pitää turhamaisten ihmisten todellisuudesta irrallaan olevana uhkapelinä.

1 000 prosentin hinnankorotus

Vuonna 2020 sähköä myytiin kuluttajille 6 senttiä kilowattitunnilta, ilman tappioita: esimerkiksi Kemijoki oy pystyi 2020 tekemään useamman miljoonan tuloksen.

Tänä päivänä kuluttajilta on pyydetty jopa 57 senttiä kilowattitunnilta, lähes 1 000 % korkeampi hinta kuin vuonna 2020. Taustalla ei ole kustannusten nousu, vaan sähköpörssin futuurit, eli pelureiden itsensä tekemät ennusteet (haaveet/sopimukset?) siitä mitä sähkö voisi tulevaisuudessa maksaa.

Voitot ovat mielettömiä

Pörssikeinottelun tuomat voitot ovat mielettömiä. Koko Suomen sähkönkulutus on noin 80 TWh, ja jos jokaisesta kilowattitunnista saadaan vähintään 20 senttiä ylimääräistä voittoa, siirtyy vähintään 16 miljardin euron täysin ansioton potti keinottelijoiden taskuun, joka vuosi.

Toisin kuin tulppaanit, sähkömarkkinat muodostavat luonnollisen monopolin, eikä kuluttajilla ole muita vaihtoehtoja kuin maksaa. Ja kun kaikki rahat menevät sähköön, muu kulutus ja talous pysähtyy, ja ollaan lamassa.

Miljardien tulonsiirto

Eikö miljardien kokoisen tulonsiirron pitäisi soittaa jotain kelloja jo hallituksessa asti?

Erilaiset verovaroilla maksetut tukihimmelit eivät ole ratkaisu, päinvastoin: miljardit katoavat yhä kansantaloudesta sijoittajien taskuun, sähkön hinta on tolkuton ja lisäksi meidän pitää vielä myöhemmillä veroilla kustantaa koko sirkus.

Jos ihminen ryöstetään kadulla, auttaako poliisi ensisijaisesti ryöstäjää, ja ryöstön uhrille tarjotaan vain sotkuisen byrokraattista verovähennystä, jonka vielä kaiken lisäksi uhri itse maksaa veroina?

Keinottelutyökalu

Pörssi on ensisijaisesti keinottelutyökalu, ei työkalu resurssien järkevään jakamiseen. Onkin käsittämätöntä, että tärkeän perushyödykkeen, sähkön, välittäminen on päätetty toteuttaa pörssin avulla.

Vielä ihmeellisempää, että kun seuraukset on nyt nähty, asialle ei edes yritetä tehdä mitään. Ikään kuin sähköpörssistä olisi kasvanut jokin luonnonvoima, jota ei voi kuin kumartaa.

Sähkön tuotantohintojen mukainen hintakatto on helppo toteuttaa, ja se hidastaa huomattavasti luisumistamme kohti lamaa. Vaaditaan vain poliittista tahtoa ja kykyä ajatella koko kansakunnan etua, mutta toistaiseksi sellaista ei näytä löytyvän. Nyt vaalien alla on aiheellista kysyä, onko tässä taustalla jokin hämärä ideologinen tavoite, vai vain pelkkä typeryys?

Altti Lagstedt

Hattula