Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Apulaisoikeuskanslerilta pyyhkeet – Lähisuhdeväkivalta on poliisin pimeä piste

Hento, orastava toivo paremmasta sai jääkylmää vettä päälleen, kun apulaisoikeuskanslerin selvitys vahvisti osan poliisilaitoksista lyöneen laimin lähisuhdeväkivaltaa ja seksuaalirikoksia koskevaa tutkintaa. Pontimena oli Helsingin Sanomien artikkeli viime tammikuulta.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen selvitys osui ajallisesti juuri YK:n Oranssit päivät -kampanjan alle. Vuotuinen kampanja pyrkii pysäyttämään naisiin kohdistuvan väkivallan.

Kampanja herättelee perustellusti ottamaan vakavasti seksuaalisen häirinnän ja väkivallan naisia kohtaan sekä puuttumaan verkkoväkivaltaan ja naisvihaan.

Kampanjaväki vaatii muun muassa, että seksuaalirikosten tutkintaa on parannettava ja nopeutettava. Selvitys puhuu samaa kieltä.

Apulaisoikeuskansleri totesi selvityksessään, että osassa poliisilaitoksia lähisuhdeväkivaltaa ja seksuaalirikoksia koskevat esitutkinnat ovat viivästyneet kohtuuttomasti ja aiheettomasti.

Esitutkinnan viivästyminen pelaa häpeällisesti tekijän eduksi.

Pahimmissa tapauksissa syyteoikeus on jopa vanhentunut, vaikka rikoksesta epäilty on teon myöntänyt ja tutkintatoimet on tehty ajallaan.

On käsittämätöntä, että poliisi otti raiskaustapauksen aktiiviseen tutkintaan vasta yli kolme vuotta tutkintapyynnön jälkeen. Miten tällaista kehtaa edes resurssipulalla selittää?

Esitutkinnan viivästyminen vaikeuttaa pahasti tapausten selvittämistä ja uhrien toipumista. Se pelaa häpeällisesti tekijän eduksi.

Syntisäkin leiman saavat etenkin Itä-Uudenmaan ja Pohjanmaan poliisilaitokset, jotka syyllistyivät myös selittelyyn.

On hälyttävää, että erot poliisilaitosten välillä ovat niin suuria, että kansalaisten yhdenvertaisesta kohtelusta ei ole takeita.

Nyt apulaisoikeuskanslerin määräyksestä esitutkinta kohdistuu kolmen tutkinnanjohtajan erikoiseen menettelyyn. Lisäksi apulaisoikeuskansleri näpäytti sormille menettelyä yli kymmenessä tapauksessa.

Esitutkinta tarvitsee kunnon organisoinnin ja toimivan seurantajärjestelmän.

Lähisuhdeväkivallassa kynnys hakea apua on kovin korkea. Jos kaiken lisäksi viranomainen ei ota tapausta tosissaan, uhrin asema on entistä tukalampi.

Piilossa pysyttelevä lähisuhdeväkivalta on ongelma, johon yhteiskunnan pitäisi puuttua kaikin käytössä olevin keinoin. Lähisuhdeväkivalta on yksiselitteisesti rikos.