Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidevieras | Tarja Filatov (sd.): Ainahan on maksettava eikös juu, mitä tässä maailmassa velkaantuu

Hoivavelka, osaamisvelka, rahavelka, jopa ilmastovelka, kaikki liittyvät toisiinsa. Niitä on hoidettava yhtä aikaa. Pelkästä rahavelasta huolehtiminen tulisi sairaan kalliiksi.

Ajankohtaisin ja kiireellisin on hoitovelka. Väliin jääneet syöpäseulonnat, kuntoutuksen kasvavat jonot, pitkäaikaissairaiden hoitotasapainon järkkyminen ja kiireettömien leikkauksien perumiset johtavat hoitamattomina yhä suurempiin kustannuksiin. Puhumattakaan inhimillisestä hädästä ja huolesta.

Jokaisella on oikeus hyvään hoitoon

Hoitovelkaa on purettava, jotta jokaisella on mahdollisuus saada heille kuuluvaa oikea-aikaista ja hyvää hoitoa. Tämä tukee sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevien ammattilaisten mahdollisuutta tehdä työnsä hyvin ilman kohtuutonta painetta ja kiirettä.

Inhimillisesti ja taloudellisesti on järkevämpää päästää hoitotakuun mukaiseen hoidon tarpeen arviointiin heti ja hoitoon viikon sisällä perusterveydenhuollossa kuin ajaa ihmiset kalliiseen päivystykseen.

Rahan käyttäminen ennaltaehkäiseviin ja perustason palveluihin säästää rahaa kalliista erikoistason palveluista. Hoitovelan purkaminen on inhimillisestä ja talousviisasta.

Hyvinvointialueet aloittavat

Hyvinvointialueet aloittavat haastavissa oloissa. Lakia säädettäessä ei tiedetty koronasta eikä hintoja nostavasta sodasta. Alueet saavat runsaasti lisärahoitusta. Rahaa palveluihin on enemmän kuin kunnissa sosiaali- ja terveyspalveluihin on käytetty.

Rahoitus kasvaa kaikilla alueilla asukasta kohden keskimäärin 233 euroa tähän vuoteen verrattuna ja koko maan tasolla rahoitus on ensi vuonna n. 1,3 miljardia euroa korkeampi kuin vuoden 2022 sote- ja pelastustoimen budjeteissa. Voimme vain kuvitella, miten vaikea tilanne olisi, jos uudistusta ei olisi saatu aikaan.

Panostuksista huolimatta alueilla on rahoitusvajetta, jolle on monta syytä. Resurssia syö henkilöstökustannusten ja hintojen voimakas nousu sekä hyvinvointialueiden palveluja koskeva tiukempi lainsäädäntö.

Korona aiheutti hoitovelkaa

Rahoitusvajetta aiheutunee siitä, että kaikki hyvinvointialueille siirtyvät kustannukset eivät ole kirjautuneet täysimääräisesti rahoituksen pohjana oleviin tietoihin. Lisäksi tilannetta pahentaa koronasta aiheutunut hoitovelka sekä monien hoivapalveluntuottajien esittämät todella suuret hinnankorotusvaatimukset.

Palveluketjujen parantaminen ja integraation tuottamat hyödyt eivät vähennä kustannuksia uudistuksen alkuvaiheessa. Uudistuksen rakennehyödyt näkyvät vasta myöhemmin.

Hoitojonoja on purettava

Tämän vuoksi sosialidemokraatit pitävät tärkeänä, että ensi vuoden ensimmäisen lisäbudjetin yhteydessä turvataan hoitojonojen purku ja riittävä rahoitus hyvinvointialueiden alkutaipaleelle.

Jos emme hoida hoivavelkaa, meillä ei ole työkykyisiä ihmisiä. Kyse ei ole vain koronan tuomista hoitojonoista, vaan ensiarvoisen tärkeää on huolehtia paremmin esimerkiksi mielenterveydestä. Se on nykyisin suurin työkyvyttömyyden syy.

Jos emme taas huolehdi osaamisesta sekä vahvista lasten ja nuorten koulutusta, meillä ei ole muuttuvilla työmarkkinoilla tarvittavaa osaamista. Ilman toisen asteen koulutusta työtä on vaikea saada. Jos työtä onnistuu saamaan, sitä on vaikea säilyttää. Korkea työn tuottavuus on vientivetoiselle maalle avain kilpailukykyyn ja voidaan parantaa osaamista parantamalla.

Työllisyys auttaa rahavelan maksamisessa

Panostamalla ihmisiin huolehdimme työllisyydestä ja työllisyys auttaa rahavelan maksamisessa.

On myös ilmastovelkaa, joka on kaikkein vaarallisinta velkaa. Me emme voi pitää kiinni vanhasta fossiilitaloudesta ja näivettyä, vaan meidän on uudistuttava kohti päästöttömyyttä.

Venäjän julma hyökkäyssota on antanut pontta uusiutuviin energioihin investoimiselle. Samaan aikaan se on nostanut hintoja. On syytä muistaa, että energian hintojen nousun syy ei ole ilmastopolitiikka, vaan Venäjä ja sota. Ihmisten toimeentulosta tässä murroksessa on huolehdittava. Lämmin koti on perusoikeus.

Tarja Filatov

kansanedustaja (sd.)

Hämeenlinna