Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kevään eduskuntavaaleista on tulossa kahden kauppa, kokoomuksen Orpo ja SDP:n Marin kamppailevat paikasta auringossa

Uutissuomalaisen tuore USU-gallup vankistaa näkymiä, että tulevan pääministerin salkku on kahden kauppa.

Nykyinen pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin on jopa lievästi parantanut gallup-asemiaan kesän bilekohusta huolimatta.

Iskuetäisyydellä on oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, jonka suosio on keväästä lievästi laskenut.

Marinia pitää sopivimpana seuraavaksi pääministeriksi 26 prosenttia ja Orpoa 20 prosenttia vastaajista. Eron suuruus murenee, kun otetaan huomioon kyselyn virhemarginaali, 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kahden taisto voi ohjata kannaltaan epävarmoja äänestäjiä.

Ei ole yllättävää, että Orpo pesee Marinin suurituloisten ja yli 70-vuotiaiden keskuudessa. Marin edustaa nuorekkuutta sekä tiiviille veropohjalle perustuvaa vasemmistolaista talouspolitiikkaa, joka ei kaihda lisävelanottoa. Orpo on keski-ikäinen porvarimies ja ajaa ansiotuloverotuksen kevennystä ja menoleikkauksia.

Pääministerigallupilla on ennen kaikkea viihdearvoa, sillä kansahan ei suoraan valitse pääministeriä. Välillisesti kyllä, sillä eduskuntavaalien jälkeen suurin puolue ja sen johtaja saa vetääkseen hallitustunnustelut.

Muillakin puolueilla hyvä vaalimenestys on omiaan raottamaan hallituksen ovea.

Kahden taisto voi osaltaan ohjata kannaltaan epävarmoja äänestäjiä. Saattaa olla, että perussuomalaisten puolelta tulee taktisesti äänivuotoa kokoomukselle.

Pääministerigallupin ohella puoluekannatusmittaukset todistavat kokoomuksen ja SDP:n kamppailua kärkipaikasta. Oppositiopolitiikan ja Nato-hakemuksen vetoavulla kokoomus näyttää olevan menossa voittoon ja Orpo keväällä hallitustunnustelijan rooliin.

SDP olisi toisella sijalla näillä näkymin saamassa puheenjohtajalleen valtiovarainministerin salkun, mikä tekee asetelmasta mielenkiintoisen. Kirstunvartijan perinteinen roolihan on vetää tiukkaa talouslinjaa.

Kokoomus ja SDP eivät ole rajaamassa mitään hallitusvaihtoehtoa pois, mutta ovat miltei kilvan haukkuneet toistensa talouspolitiikkaa. Molemmat toki haluavat talouskasvua ja työllisyyttä, joten yhdistäviä tekijöitäkin löytyy sinipunahallituksen muodostamiseksi. Ensin on toki käytävä eduskuntavaalit ja sitten hallitustunnustelut. Ja sitten varsinaisissa hallitusneuvotteluissa on saatava kokoon kaikille käyvä hallitusohjelma, mikä merkitsee aina kompromisseja.