Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Janakkalan rehtorit kieltävät kännykät jopa lukiotunneilla – Motiivina opiskelijoiden etu

Alakouluissa on varsin tuttua, että puhelimet otetaan tunnin ajaksi parkkiin, jos ne eivät muuten pysy taskuissa tai repuissa.

Nyt Janakkalassa jo yläkoulussa ja lukioissakin otetaan kännykkäkielto voimaan vuoden vaihteessa. Sekä Turengin yhteiskoulussa että Janakkalan lukioissa ei tunnin aikana saa käyttää puhelinta lainkaan.

Idea ei ole uusi, mutta se on varsin kannatettava. Taustalla on huoli oppituntien työrauhasta.

Lapsilla ja nuorilla puhelimet ovat kasvaneet käsiin. Oppituntien aikana on jatkuvaa turhaa viestitettelyä, kuvaamista ja pelaamista, kun puhelimet ovat koko ajan saatavilla ja tarjolla.

Rehtoreiden idea saa vahvaa paikallista kannatusta.

Onkin varsin raikasta, että Janakkalan rehtorit uskaltavat kulkea vastavirtaan ja esittää oppituntien ajaksi puhelimettomuutta.

Parasta tietenkin on se, että rehtoreiden idea saa vahvaa paikallista kannatusta. Myös osa opiskelijoista on sitä mieltä, että kännykkäkielto tulee parantamaan keskittymistä tunneilla ja ehkäisee puhelimen turhaa selailua koulupäivän aikana.

Rehtorit epäilevät, että osa tulee vääntämään asiasta perusteenaan perusoikeudet. Se on nykylapsille ja -nuorille sekä heidän vanhemmilleen varsin tuttu teema. Omista oikeuksista halutaan pitää kiinni kynsin hampain, mutta ei haluta periaatteesta nähdä, mitä kielto hyödyttää.

Rehtoreilla on jo perusoikeusjankkaukseen vastaukset valmiina. Perusoikeuksiin ei kajota vaan kyse on vapaaehtoisuudesta ja luontaisesta osasta oppituntia. Perusopetuslain mukaan myös häiritsevät esineet saa takavarikoida oppitunnin ajaksi. Kännykkäkielto koskee myös lukioiden täysikäisiä opiskelijoita, joten kaikki ovat samalla viivalla.

Lapset ja nuoret tarvitsevat rajoja ja rakkautta. Kännykkäparkki on yksi osoitus siitä, että kyllä häiritseviin asioihin saa ja voi puuttua. Niistä vain pitää puhua avoimesti ja nähdä hyödyt suurempina kuin mahdolliset haitat.

Tilanne on vähän samanlainen kuin uusien oppimisympäristöjen kanssa. Välillä oli vaihe, jolloin kaikki uudet koulut haluttiin seinättömiksi ja kirjattomiksi. Tuolloin rehtoreita, jotka pitivät seinistä ja kirjoista kiinni, katsottiin vähän kieroon.

Peruskoulun ja lukion tärkein tehtävä on kasvatuksen lisäksi koulutus. Siihen tämä linjaus perustuu: koululaisten ja opiskelijoiden mahdollisimman hyvään opetukseen ja oppimiseen.