Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Emme ammu itseämme jalkaan, vaan toteutamme tarkkaa taloutta – Pelastustoimen kaluston vuokrajärjestely ei ole uusi ajatus

Hyvinvointialueuudistus astuu voimaan 1.1.2023. Asiaa koskeva laaja lakikokonaisuus jäi ehkä kiireen vuoksi lopulta torsoksi.

Yhtenä epäkohtana lainvalmistelussa koettiin kuntien velvoite luovuttaa sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen käyttöön hankkimansa ja maksamansa irtain omaisuus ilmaiseksi hyvinvointialueille. Tästä huomautettiin lainvalmistelijoita valmistelun yhteydessä. Kuitenkaan epäkohtaa ei korjattu.

Hämeenlinnan kaupunki, usean muun kunnan tavoin, on ryhtynyt toimiin, jotta sosiaali- ja terveystoimen (sote) sekä pelastustoimen (pela) siirtyminen hyvinvointialueelle sujuisi mahdollisimman riskittömästi ja taloudellisesti järkevästi.

Emme siis ole ampumassa itseämme jalkaan, kuten Aapo Reima väitti (HäSa 26.11.), vaan toteutamme tarkkaa taloudenpitoa tilanteessa, jossa lainsäädäntö ei ole kylliksi ottanut huomioon kuntien asemaa siirtymävaiheessa.

Pelastuslaitos on osa kaupungin organisaatiota

Kanta-Hämeen pelastuslaitos on osa Hämeenlinnan kaupungin organisaatiota. Pelastuslaitoksen toiminta-alueeseen kuuluvat Forssan, Hattulan, Hausjärven, Humppilan, Hämeenlinnan, Janakkalan, Jokioisten, Lopen, Riihimäen, Tammelan ja Ypäjän kunnat.

Toiminta-alueen kaikki kunnat avustavat pelastuslaitoksen irtaimen omaisuuden, muun muassa kaluston, hankintaa asukaslukujensa mukaisella osuudella, viidellä eurolla asukasta kohden vuosittain.

Hämeenlinnan kaupunki on suunnitellut myyvänsä pelastustoimen kalustoa rahoitusyhtiölle, joka vastaavasti vuokraa kaluston edelleen hyvinvointialueelle.

Kuukausivuokra on lähes samansuuruinen, kuin jos kalusto olisi siirtynyt hyvinvointialueelle ja niistä olisi syntynyt suunnitelman mukaisia poistoja. Käytännössä hyvinvointialueen tilanne ei siis kirjanpidollisesti juuri heikkene järjestelystä.

Irtain omaisuus hankittu leasing-sopimuksilla

Sosiaali- ja terveystoimessa irtain omaisuus on jo useamman vuoden ajan hankittu leasing-vuokrasopimuksin ennakoiden sote-alueiden tuloa.

Vuokrajärjestely ei ole siis mitenkään uusi ajatus. On myös oikeudenmukaista, että kuntien maksama omaisuus ei siirry toisen organisaation käyttöön ilmaiseksi, kun kerran omaisuuden hankintaan on käytetty kuntalaisilta kerättyjä veroeuroja.

Saatava taloudellinen hyöty, noin 2,7 miljoonaa euroa, jakautuu kaikkien pelastustoimen osakaskuntien kesken vuoden 2022 pelastustoimen kuntamaksuosuuksien suhteessa.

Hyvinvointialue päättää terveysasemista

Mitä tulee Hämeenlinnan kaupungin kaavailemiin sote- ja pela-kiinteistöihin liittyviin vuokrajärjestelyihin, niillä ei ole vaikutusta eri terveysasemien tulevaisuuteen, vaan niistä päättää hyvinvointialue.

Vastaavaa omaisuuden järjestelyjä on toteutettu myös muualla Suomessa.

Harmillista tietysti on, että hyvinvointialueelle siirtymisen kireä aikataulu on johtanut tämänkin asian valmistelussa kiireeseen. Perusteellisemmalle keskustelulle olisi pitänyt olla enemmän aikaa.

Helena Lehkonen

kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja (kok.)

Hämeenlinna