Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Keskusta vie ja koko muu hallitus vikisee – Hallituksen riitely ei auta Suomea, vaan sataa vaaleissa opposition laariin

Pääministeripuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan ei ole luonnonlaki, että jokaisen hallituksen lopputaival olisi tuskia täynnä. Karille itse itsensä ajaneita hallituksia on kuitenkin jo listaksi asti: Stubbin, Sipilän, Rinteen...

Hallituspuolue keskusta äänesti eduskunnan ympäristövaliokunnassa hallituksen luonnonsuojelulakiesitystä vastaan yhdessä opposition kanssa. Esitys meni nurin. Kriisi oli valmis.

Luonnonsuojelu on aina ollut keskustalle punainen vaate. Puolue olisi voinut kuitenkin puolustaa nyt vaaravyöhykkeeseen aika yllättäen noussutta omaisuuden suojaa ajallaan ja hallituksen sisällä sopien, mutta se ei ilmeisesti tullut mieleen.

Vihreiden Maria Ohisalo luonnehti keskustan toimintaa täydellisen vastuuttomaksi. Hallituskumppaneita raivostutti etenkin tapa, jolla keskusta toimi: ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hanna Kosonen (kesk.) heitti hallituskumppanit käytävälle sopiakseen opposition kanssa yhteisestä linjasta luonnonsuojelulakiin.

Kosto tiesi paikkansa: vihreät pysäytti neuvottelut keskustalle elintärkeästä maatalouden tukipaketista. Ensi viikolla riitainen hallitus vastaa opposition välikysymykseen maatalouden kriisistä. Kenen joukoissa keskusta seisoo?

Hallituksen riitely ei auta Suomea, eikä suomalaista maataloutta. Eripura sataa pelkästään opposition laariin tulevissa eduskuntavaaleissa. Kokoomus ja perussuomalaiset voivat seurata tyytyväisinä sivusta, kun hallituspuolueet repivät toisiaan tukasta.

Kaikki tahot, asiantuntijatkin, vakuuttavat, ettei hallitus ole kaatumassa, koska vakavat ajat eivät salli sitä. Onko mikään aika tarpeeksi vakava?

Hallituksen johtoviisikko pitää kriisipalaverin, kun maapallon toiselta puolelta viikonloppuna palaava pääministeri Sanna Marin (sd.) on taas kaitsemassa pässilaumaansa. Siinä johtajuus punnitaan.

Hallitus ei voi toimia ilman sisäistä luottamusta. Nyt sitä ei ole.

Keskusta venyttää jatkuvasti hallituskumppaneidensa vieteriä. Puolue protestoi oppositiotakin kitkerämmin EU:n ennallistamisasetusta vastaan. Puolue saattoi tosin tulla vastustaneeksi siinä tohinassa myös itseään.

Saamelaiskäräjiä koskeneen kalabaliikin keskusta hävisi. Voi hyvin kysyä: miten puolue aikoo seuraavaksi keikuttaa hallitusvenettä?

Kannatuskriisissään kipuileva keskusta vie ja muu hallitus vikisee, vain asiat vaihtuvat. Seuraavaa hallitusta muodostettaessa kumppaneiden on ehdottomasti tutustuttava paremmin toisiinsa.