Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Mikä olisi Putinin kohtalokas erehdys? – Venäjän äitien sananvaltaa ei pidä väheksyä

Mitä venäläiset todella ajattelevat Ukrainan sodasta ja maan siviiliväestöön kohdistuvasta valtiollisesta terrorista? Kansalaisoikeuksia on poljettu Venäjällä jo pitkään. Media on valjastettu valtiojohdon käsikassaraksi ja yhden "totuuden" äänitorveksi.

Vaatimattomiksi jääneistä julkisista protesteista on voinut vain varovaisesti päätellä, että sodalla on suhteellisen laaja venäläisten hyväksyntä. Se on myös ilmeisen passiivista laatua.

Venäläisillä ei ole sananvapautta, mutta heillä silti sananvaltaa, erityisesti sitä on Venäjän äideillä. Jos he lähtisivät kaduille, jotakin voisi tapahtua. Äidit ovat aikaisemminkin nostaneet ääntään, kun venäläisiä miehiä, poikia, veljiä, aviomiehiä ja lasten isiä on lähetty ulkomailla kuolemaan.

Äitien suru oli syvää Afganistanin ja Tshetshenian sotien aikana, kun nuoria venäläissotilaita kuoli – turhaan. Kummassakaan sodassa ei ollut kysymys mistään muusta kuin valtapolitiikasta. Samoin on nyt: on pelkkää Putinin propagandaa väittää, että Venäjän olemassaolo on vaakalaudalla, tai että hyökkäävä osapuoli on mikään muu kuin Venäjä.

Mitä ilmeisimmin huomattava osa venäläisistä uskoo kuitenkin vallanpitäjiään.

Venäjän äidit ovat olleet muiden mukana pitkään odottavalla kannalla. Vasta osittaiseksi mainittu liikekannallepano nosti vastalauseita, kun on levinnyt tietoja rintamalle ilman kunnollisia varusteita ja koulutusta pakotetuista reserviläisistä. Sota tuli lähemmäs.

Viestipalvelu Telegramissa ovat Ylen uutisen (2.12.) mukaan lisääntyneet videot venäläisten sotilaiden epäinhimillisistä oloista. Viestipalvelussa on alkanut myös venäläisäitien organisoituminen. Ilman sitä he eivät saa ääntään kuuluviin.

Mitään laajakantoisia vaikutuksia ei äitien protesteilla ole toistaiseksi ollut. Venäjällä ei ole tällä tietoa alkamassa äitien vallankumous. Valitettavasti.

Putinin hallinto sietää niin kauan protesteja, kun niissä ollaan huolissaan venäläissotilaiden oloista, ei niinkään vastusteta vallanpitäjiä tai suoranaisesti edes sotaa.

Putin on toiminut tapansa mukaan, järjestänyt näytösluonteisen tapaamisen joidenkin valikoitujen äitien kanssa, jotta kaikki näyttäisi edelleen hyvältä. Todellisuudessa näyttää kaikelta muulta.

Äideillä – ja isoäideillä – on venäläisessä kulttuurissa vahva merkitys perheitä ja koko yhteiskuntaa koossa pitävänä voimana. Siksi heitä ei voi väheksyä edes Vladimir Putin, joka joutuu tarkasti tasapainoilemaan asiassa. Olisi hänen kohtalokas erehdyksensä, jos hän usuttaisi väkivaltakoneistonsa äitien kimppuun.