Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kylmäävä kaappaushanke Saksassa – Nyt ei ole kysymys vain natsipelleilystä

Keskiviikkoaamun uutinen Saksasta oli kylmäävä: 25 epäiltyä äärioikeistolaisen terroristiryhmän jäsentä ja kannattajaa pidätettiin varhain keskiviikkoaamua eri puolilla maata (HS 7.12.).

Tarkoituksena oli pysäyttää äärioikeistolainen vallankaappaus. Epäillyt olivat jo valinneet keskuudestaan maalle jopa uuden hallituksen. Tämän kaiken soisi olevan B-luokan jännäristä.

Der Spiegel -lehden mukaan ryhmän jäsenet olivat suunnitelleet tunkeutumista väkivaltaisesti Saksan parlamenttiin, poliitikkojen "pidättämistä" ja vallan kaappaamista. Ryhmä oli laskenut saavansa tukea Saksan turvallisuusjoukoilta.

Viranomaiset ovat jo aikoja sitten luokitelleet äärioikeiston suurimmaksi uhkaksi Saksan kansalliselle turvallisuudelle. Vastaavia uhka-arvioita tekee Suomessa Suojelupoliisi.

Demokratiaa on puolustettava. Aina.

"Reichsbürgerit" eli "valtakunnan kansalaiset" on ryhmän nimenä kuin suoraan natsi-Saksasta. Ryhmä pitää kuitenkin esikuvanaan Saksan keisarikuntaa.

Viranomaiset selvittävät liikkeen yhteyksiä Venäjälle. Niistä riippumatta: sodan riehuessa keskellä Eurooppaa ei mikään eikä kukaan hyödy yleisestä sekaannuksesta niin paljon kuin Venäjä.

Venäjän "tsaari" neuvottelisi maanosan tulevaisuudesta mieluusti Saksan "keisarin" kanssa ja jakaisi niin Ukrainan, Suomen kuin Puolankin.

Äärioikeistolaista liikehdintää on viime vuosina ja myös vuosikymmeninä pidetty lähinnä organisoimattomien ja vihanpitoon taipuvaisten rettelöitsijöiden uhona. Nyt on kysymys ihan jostakin muusta kuin natsipelleilystä. Tätä ei voi kuitata naurettavaksi pullisteluksi.

Saksan asia on myös meidän asiamme. Pahuutta ei pidä koskaan vähätellä. Oikeistopopulismilla ovat monet muotonsa myös politiikan salongeissa. Pidätettyjen joukossa on muiden muassa entinen Vaihtoehto Saksalle -puoluetta, AfD:tä edustanut kansanedustaja, joka on tullut tunnetuksi myös salaliittoteoreetikkona.

"Vaihtoehtoisen todellisuuden" niin vannova ryhmä on pitänyt astinlautanaan koronaa ja sen luomia epäluuloja. Ihmiset turvaavat "yhteen totuuteen", kun maailma näyttää pirstaleiselta.

Koronamielenosoitusten yhteydessä ryhmän jäsenet yrittivät tunkeutua elokuussa vuonna 2020 historiassa monet mullistukset kokeneeseen Saksan valtiopäivätaloon.

Vastaava hyökkäys demokratiaa vastaan sattui viime loppiaisena Yhdysvalloissa, kun Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressitaloon.

Demokratiaa on puolustettava. Aina.