Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Marinin hallitus elää jatkoajalla eikä siedä enää yli aisan potkimista

Hallituksen työskentelyn pitäisi perustua luottamukselle ja yhteisille pelisäännöille. Sanna Marinin (sd.) hallituksen kriisikokous vahvisti, että luottamus on tältä erää menetetty. Jäljelle jäi ultimaatumi.

Marinin mukaan hallituspuolueilla on nyt veitsi kurkulla. Oli laitimmainen kerta, kun joku hallituspuolue toimii vastoin hallituksen sovittua linjaa.

Marinin hallituksen toimintakykyä ovat kriisit ravistelleet ennenkin, mutta keskustan uusin irtiotto luonnonsuojelulakiesityksestä oli viimeinen pisara. Keskustan edustajat hyppäsivät opposition kelkkaan sorvaamaan pois muutaman pykälän jo valmiiksi taputellusta paketista.

Keskusta väitti tietävänsä perustuslakivaliokuntaa paremmin, että pykälät uhkasivat metsänomistajien omaisuudensuojaa. Perusteluna olivat maa- ja metsätalousministeriön hallitusneuvoksen ylimalkaiset pikalaskelmat uhanalaisista metsäaloista ja epäilyt metsäyhtiöiden kannasta.

Iltalypsyn aika on ohi.

Keskusta yrittää nyt uhriutua, kun muutkin puolueet ovat joskus potkineet aisan yli, vaikkakin vähin tuloksin. Keskustalaiset ovat myös soimanneet pääministeriä ja syytelleet muita puolueita nyt ryvetetystä julkikuvastaan. Vaan onko peilin vika, jos naama on vino?

Kysyä voi myös, kuka keskustaa johtaa, puolueen eduskuntaryhmä vai puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Keskustan omapäisyyden taustalla on puolueen kannatuksen sukellus sekä poliittista pistemetsästystä, kun eduskuntavaalit lähestyvät. Kujanjuoksu näyttää jatkuvan, sillä Ylen tuore mittaus osoittaa keskustan kannatuksen painuneen ensimmäistä kertaa Suomen historiassa alle kaksinumeroisen luvun, yhdeksään prosenttiin.

HS:n mielipidemittaus kertoo puolestaan, että kansan enemmistö toivoo hallituksen jatkavan työtään ja joka toisen uskovan hallituksen kykyyn viedä kausi maaliin.

Helppoa se ei ole. Iltalypsyn aika on ohi. Hallituspuolueiden pitäisi puolustaa yhteistuumin hyväksyttyjä lakiesityksiään myös eduskunnassa äänestettäessä.

Poikkeuksen ovat saamassa hallituksessa eripuraa aiheuttaneet saamelaiskäräjälaki ja translaki.

Vaikka hallitus siivosi jo listaltaan kriittisiä lakiesityksiä, tehtävää yhä riittää. On esimerkiksi keskustalle tärkeää maatalouden tukipakettia ja SDP:n ajamaa lisärahoitusta hoitojonojen purkamiseen.

Vaikka kynnys hallituksen kaatumiseen on tässä maailmantilanteessa tavallista korkeampi, kriisikokous osoitti, että sen voi ylittää. Normaalioloissa siipeensä saanut hallitus tuskin enää jatkaisi. Jos hallitus kaatuu, edessä lienee vähemmistöhallituksella kitkuttelu kevään vaaleihin saakka.