Suomalaiseen jouluperinteeseen kuuluu hiljentyminen. Tänään on sen aika.
Lainaus Suomen Turussa luettavasta joulurauhan julistuksesta: "Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään."
Joulu on lasten juhla. Annetaan se siis heille, kaikille, varauksetta.
Surullisesti juuri joulun alla on tullut esille, että lapsilta ja nuorilta olisi kiellettävä – kristillisten joululaulujen mukana – käytännössä se kiistaton tosiasia, että joulu on perustaltaan kristillinen juhla, kuten ikivanhassa joulurauhan julistuksessakin mainitaan.
Jo pelkkä kysymyskin on nurinkurinen: saako kirkossa järjestetyssä joulutilaisuudessa laulaa kristillisiä lauluja? Tietysti saa. Sellaista ei pitäisi tulla kenellekään mieleen edes kysyä.
Enkeli taivaan ei loukkaa ketään.
Entä saako kouluissa kenties esittää joulukuvaelmia? Totta kai saa! Ei niiden kieltämistä minkään sortin yhdenvertaisuus vaadi, ja jos vaatii, niin sitten pitää kieltää tontut ja tonttulakitkin.
Joulusta ei voi poimia asioita kuin rusinoita pullasta. Se on mitä on. Voi sitä olla kokonaan viettämättäkin.
Kysymys ei suinkaan ole uskonnon tuputtamisesta tai lasten ja etenkään nuorten salakavalasta aivopesusta, vaan pelkästään suomalaisesta ja monin tavoin kansainvälisestäkin jouluperinteestä, yhdistävästä, ei erottavasta, joulun sanomasta, joka ei tee kenellekään pahaa.
Vakaumuksellinen uskonnonopetus on eilistä päivää, ei senkään haamuja pitäisi joululauluissa nähdä.
On käsittämätöntä hätävarjelun liioittelua ja nuorten aliarvioimista, jos ei ymmärretä, että ainakin lukioikäiset osaavat aivan hyvin tulkita, mistä joulussa on kysymys ja niin harkitessaan äänestää jaloillaan.
Uskonnon ja myös jouluperinteen perusasiat on syytä käydä pohjaksi läpi mitä ilmeisimmin niin kodeissa kuin kouluissakin.
Arvot ovat avartuneet, mikä on pelkästään erinomainen asia. Kukaan ei kuitenkaan tiettävästi ole vaatinut 1300-luvulle periytyvää joulurauhan julistusta uudelleenkirjoitettavaksi. Etenkin armorikkaus on arvossaan aina.
Talvisodan jouluna 83 vuotta sitten joulurauhan julistus jäi Turussa järjestämättä: kansakunta kamppaili olemassaolostaan.
Juuri nyt sama tilanne on Ukrainassa. Siellä tuskin kiistellään, saavatko lapset laulaa joululauluja.