Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidevieras | Timo Heinonen (kok.): Sähkön hintakatto on mahdollinen ilman miljardilaskua veronmaksajille – Sähkömarkkinalaissa on valmiiksi kirjattuna toimitussähkövelvollisuus

Pääministeri Sanna Marin (sd.) viestitti 14. joulukuuta, että sähkölle tulee asettaa 20 sentin hintakatto. SDP:n lupaus uutisoitiin laajasti ja se sai myös runsaasti näkyvyyttä sosiaalisen median kanavissa. Ihmisillä olikin oikeus uskoa, että pääministeripuolueesta tehty avaus on tehty vakavalla mielellä ja se myös toteutetaan.

Toisin kuitenkin kävi. Demarien lupaus jäi pelkäksi puheeksi ja vastuu epäonnistumisesta sysättiin nyt valmistelijoiden harteille.

Marin nimittäin väitti, että ministeriölle olisi annettu jo syksyllä tehtäväksi valmistella uusia keinoja sähkönhinnan hillitsemiseksi.

Yllätys olikin suuri, kun työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston hallitusneuvos Arto Rajala kertoi (HS 27.12.), että toimeksianto uusien sähkönhintaa koskevien tukitoimien valmistelusta annettiinkin vasta 13. joulukuuta eli vain päivää ennen kuin SDP kertoi lupaamastaan 20 sentin hintakatosta.

Ministeriö kohtuuttomaan tilanteeseen

Marinin hallitus laittoi ministeriön kohtuuttomaan tilanteeseen. Joulun alla käytännössä yhden viikonlopun aikana olisi pitänyt valmistella uusia tukitoimia. Ministeriöstä oli kuitenkin viestitetty, että luvattua hintakattoa ei tällaisessa aikataulussa ole mahdollista esitetyllä tavalla tehdä.

Arvioiden mukaan aikaa kuluisi vähintään huhtikuulle ehkä enemmänkin. Ainakin siis reilusti yli kovimman lämmityskauden. Pian SDP:n hintakattolupaus sulikin samaan aikaan, kun talot jäähtyivät.

Korvaukseksi petetystä lupauksesta sitten esitettiin joustoja sähkölaskujen maksuaikoihin ja kertakorvauksia. Toki tätäkään esitystä ei vielä eduskunnan käsittelyyn ole saatu. Arvioiden mukaan nämäkin toimet saadaan käyttöön aikaisintaan maaliskuussa.

Kohonneet sähköhinnat eivät voineet tulla pääministeri Marinille ja hänen hallitukselleen kuitenkaan yllätyksenä. Pitkin vuotta oli julkisuudessa tietoja siitä, että hinnat tulevat rajusti nousemaan ja myös siitä, että talvikausina tilanne entisestään pahenee.

Esitimme hintakattoa jo syyskuussa

Me teimme kokoomuksesta oman toimenpide-esityksemme jo 27.9.2022. Esitimme jo silloin muun muassa tätä sähkön hintakattoa ja myös sitä, että akuutissa tilanteessa kotimainen sähköntuotanto pidetään käytössä täydessä laajuudessa sähkökriisin yli.

Esitimme myös pidemmän aikavälin toimenpiteitä sähköntuotannon ja huoltovarmuuden varmistamiseksi myös tulevaisuudessa. Tässä aikataulussa toimet olisi ollut mahdollista valmistella jo nyt päällä olevaksi talveksi.

Vielä tilanteen kriisiydyttyäkin esitimme nopeasti toteutettavia toimenpiteitä. Mallissamme sähkölle olisi asetettu 14–19 sentin hintakatto, eikä malli olisi aiheuttanut veronmaksajille miljardien laskua.

Niin sanotun toimitusvelvollisuussähkön varaan tehty ratkaisu olisi ollut nopeasti otettavissa käyttöön sähkömarkkinalain pykälin.

Sähkömarkkinalaissa on nimittäin kirjattuna jo valmiiksi toimitussähkövelvollisuus, minkä mukaan sähköyhtiön tulee toimittaa asiakkailleen kohtuulliseen hintaan sähköä.

Väliaikainen hintakatto tähän olisi säädetty maamme keskimääräisten sähköntuotannon kustannusten perusteella ja jokaiselle alueelle Energiaviraston nimeämän toimitusvelvollisuusmyyjän oli tullut myydä sähkö asiakkailleen enintään tällä hintakattohinnalla.

Malli ei siis aiheuttaisi miljardien laskua valtiolle ja olisi myös EU-sääntöjen mukainen.

Tuontantokustannukset eivät ole kohonneet

Ja tosiasia on, että eivät suomalaisten sähköyhtiöiden sähkön tuontantokustannukset ole edes valtaosin kohonneet. Yhtiöt siis voisivat myydä tuottamansa sähkön suoraan asiakkailleen ilman sähköpörssiä.

Mikään ei nimittäin velvoita niitä sähköään sähköpörssin kautta kierrättämään. Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman totesikin IS:ssa 18.12.2022 hyvin: "Myyköön tuotantoaan suoraan myyntiyhtiöön ja siitä kohtuullisemmalla hinnalla suomalaisille."

Ja ainoa kustannus mikä tästä olisi valtiolle syntynyt olisi se, että jos yhtiön omatuotanto ei riittäisi. Silloin yhtiölle korvattaisiin tappiollinen myynti. Ja tämänkin muuten EU:n energiahintojen hätätila-asetus sallisi.

Ratkaisuja siis olisi ollut ja on edelleen. Nyt siis kysymys kuuluukin: onko aidosti tahtoa?

Timo Heinonen

kansanedustaja (kok.)

Loppi