Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Hämeensaareen tulisi rakentaa houkuttava, ekologinen pikkukaupunki

Mikä on jokaisen suomalaisen saavuttamaton unelma? Omakotitalo järven rannalla keskellä kaupunkia tietenkin!

Enää se ei ole mahdoton ajatus. Kannatan lämpimästi perussuomalaisten luottamushenkilöiden ideaa puutalorakenteisesta asuinalueesta Hämeenlinnan paraatipaikalle Hämeen­saareen (HäSa 2.1.22).

Ulkoisesti näyttävä, omakotimainen ja tunnelmallinen puutalo”kylä” rehevine viheralueineen muodostaisi halutun asuinalueen sekä hämeenlinnalaisille että varsinkin tänne muuttajille.

Keitä he ovat? Hyvätuloisia lapsiperheitä, hyvätuloisia eläkeikää lähenteleviä ja jo eläkkeellä olevia hämeenlinnalaisia. Henkilöitä, jotka antavat arvoa rakentamisen ekologisuudelle ja haluavat olla ylpeitä asuntoalueestaan, ja ovat valmiita maksamaan niiden arvoiset hinnat.

Millainen puutalopikkukaupunki? Luulisi, että arkkitehdit inspiroituisivat suunnittelemaan tällaista omaleimaista aluetta. Mitään hirsitaloja sinne tuskin tarvitaan. Puunhan on osoitettu taipuvan vaikka millaisiksi rakennuksiksi.

Tarjolla olisi sekä erillistaloja että pieniä rivitaloja. Suuria ja pieniä asuntoja. Köynnösten peittämä parkkitalo palvelisi sekä asukkaita että uimahallia.

Tunnelmallinen ravintola/kahvila olisi keskellä kylää, sitä varsinkin eläkeläiset arvostavat. Pienehkö korkeatasoinen ruokakauppa menestyisi varmasti.

Aivan mainio lasten leikkipaikka on jo olemassa. Puhumattakaan ihanasta uimarannasta.

Tällaisella kokonaan puusta rakennetulla omaleimaisella kaupunginosalla olisi suuri uutuusarvo, se olisi suorastaan nähtävyys. Lieneekö toista maailmassa?

Paikka olisi kuin luotu asuntomessualueeksi, jolle julkisuus tulisi lähes ilmaiseksi. Ehkäpä toteutus ei vielä ole liian myöhäistä! Hyvää kannattaisi odottaa muutaman vuoden – vertailuna edelliseen konsortioyritykseen.

Miksei kerrostaloja? Korkeat kerrostalot muuttaisivat koko Hämeensaaaren luonteen tavanomaiseksi. Niiden paikka on Ykköskorttelin liikekeskustassa. Hämeensaaren hyvin toimeentulevat asujat antaisivat omalta osaltaan Ykköskorttelin yrityksille luottamusta toimintansa jatkuvuuteen.

Kaikki emme voi asettua Hämeensaareen, mutta voimme silti nauttia siitä.

Kaikki kaunis – ja varsinkin hellävaroen kohdeltu luonto järvinäkymineen – ovat paitsi silmää miellyttäviä, myös todistetusti terveyttä lisääviä seikkoja keskellä kaupunkia.

Pirkko Pelkonen

Hämeenlinna