Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Nopeusrajoitukset vaihtukoot jatkossa maanteillä kelin ja sään eikä kalenterin mukaan

Väylävirasto tutkailee tänä ja ensi vuonna maanteiden nopeusrajoituksia sekä kesä- ja talvinopeusrajoitusten tarpeellisuutta.

Väylävirasto on hiljalleen päivittämässä uuden tiedon perusteella nopeusrajoitusohjeensa maanteille. Virasto setvii vuoden, kahden aikana, käyvätkö nopeusrajoitukset yhteen nykyisten tie-, liikenne- ja ympäristöolosuhteiden kanssa.

Vertailukohteiksi käyvät hyvin Ruotsin ja Norjan nopeusrajoitusmallit.

Nopeusrajoitukset vaikuttavat niin teiden välityskykyyn, matka-aikoihin, liikenneturvallisuuteen kuin polttoaineen kulutukseenkin.

Keliperusteiset nopeusrajoitukset ovat kuljettajille almanakkapohjaisia mielekkäämpiä.

Autoilijakunnassa on useita, jotka toivovat nopeusrajoitusten selvää höllentämistä, mutta kovin valtaista muutosta tuskin on luvassa. Nykynopeusrajoitusten lasketaan säästävän ihmishenkiä ja vähentävän loukkaantumisia.

Toiveita kohdistuu etenkin talvinopeusrajoitusten muuttamiseen. Naapurimaa Ruotsi luopui talvinopeusrajoituksista jo toistakymmentä vuotta sitten.

Nopeusrajoitusten ongelmallisuudesta kertoo se, että valtaosa autoilijoista ajaa jonkin verran yli talvinopeusrajoitusten.

Tarvetta on siirtyä lähitulevaisuudessa keliperusteisiin nopeusrajoituksiin perinteisten talvinopeusrajoitusten sijasta.

Nopeusrajoituksen muuttaminen pelkän kalenterin perusteella ei ole nykypäivää. Loppusyksystä on paljon hyviä ja kuivia kelejä ajaa kesärajoitusten mukaisesti. Samoin kevätkelit tulevat jo aikaisin ja mahdollistaisivat ajonopeuden noston ennen talvirajoitusten päättymispäivää.

Teknisesti keliperusteisia rajoituksia voitaisiin hyvin säädellä säiden ja muiden ajo-olosuhteiden nojalla vaihtuvien nopeusrajoitusmerkkien avulla. Niissä hyödynnetään kauko-ohjattavuutta ja koneälyohjausta.

Karvalakkimallissa tienvarressa voisi olla Saksan tapaan kaksi nopeusrajoitusmerkkiä, joista alempi rajoitus pätisi huonolla kelillä.

Nopeusrajoitusten vaihtuminen sään ja kelin perusteella on perusteltua, koska myös olosuhteet vaihtelevat. Onhan talvirenkaiden käyttövelvollisuuskin kiinni ajokelistä.

Keliperusteiset nopeusrajoitukset ovat kuljettajille almanakkapohjaisia mielekkäämpiä, mikä oletettavasti parantaisi sopeutumista yhteisiin sääntöihin.