Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Klubikulttuuri elää ja voi hyvin Hämeenlinnassa – Ei tarvitse muuttaa pois, kun on Suisto

Verkatehtaan kulttuurikeskus rakennettiin 2000-luvun taitteessa Hämeenlinnaan isolla kohulla, EU-tuella ja kymmenillä miljoonilla euroilla.

Parin vuoden päästä Verkatehtaan avajaisista toimintansa aloittanut Suisto-klubi on elävä esimerkki siitä, että kaiken kestävän kaupunkikulttuurin ei tarvitse olla suurta ja suureellista.

Monien vaiheiden jälkeen koko maankin mitoissa ainutlaatuinen musiikkiklubi viettää tulevana viikonloppuna 14-vuotisjuhliaan. Se ei tosiaankaan ole mikään tasaluku, mutta tässä tapauksessa juhla on enemmän kuin paikallaan.

Yrittäjä Ukri Kokkosen alusta asti eli vuodesta 2009 luotsaama klubi oli juuri saanut velkasaneerausohjelman, joukkorahoituskampanjan – ja sinnikkyyden – ansiosta nenänsä pinnalle, kun koitti katala korona.

Koko uhanalaisesta asemastaan suuresti elämää pitänyt tapahtuma-ala oli samassa veneessä, mutta uhanneelta konkurssilta säästynyt Suisto ei päässyt edes kyytiin, vaan ui lastuna laineilla rannattomassa rajoitusten valtameressä. Ui, mutta pysyi pinnalla.

Kun liveklubilla ei voinut järjestää keikkoja, pysyi baari kuitenkin mahdollisuuksien mukaan auki, mikä piti paikan hengissä ja antoi asiakkaille mahdollisuuden kantaa kortensa kekoon.

Suisto-klubin säilymisestä saadaankin kiittää uskollista asiakaskuntaa. Kerrankin asiakkaat ovat ihan itse käyttäneet sitä palvelua, jonka on haluttu säilyvän. Se käy esimerkiksi moneen muuhunkin.

Ei tarvitse edes epäillä liioitteluksi arvioita, että Suisto saa eräänkin hämeenlinnalaisen pysymään hämeenlinnalaisena, eikä muuttamaan keikkojen perässä pääkaupunkiin tai Tampereelle. Ei tarvitse muuttaa, kun on Suisto. Kulttuurilla on muutenkin aitoa veto- ja pitovoimaa.

Hämeenlinnankin kokoisessa kaupungissa varsinkin viihderavintolat ja keskustan yökerhot vaihtavat kiihkeään tahtiin muotoaan. Se tarkoittaa, että asiakaskunta pitää tavoittaa uudestaan ja uudestaan.

Suisto on luottanut siihen, että kerran hyväksi havaittu voi toimia useita vuosia ja parantua vanhetessaan.

Suisto myös todistaa vääräksi vanhan hapatuksen eli väitteen, jonka mukaan Hämeenlinnassa ei koskaan tapahdu mitään. Vaikka klubi on pieni, se on jatkuvasti saanut esiintyjikseen huippuartisteja ja uskaltaa myös poiketa valtavirrasta.

Toinen olennainen osa kaupungin klubikulttuuria on vielä Suistoa pidempään toiminut kuukausittainen AP-klubi. Molemmilla on sama periaate: ei isolla rahalla, vaan yhteisen musiikkiaatteen palosta.