Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vetoomus kaupungin päättäjille: Pelastakaa Hämeensaari hukkumasta betoniin!

Olemme Hämeenlinnassa, vanhassa historiallisessa pikkukaupungissa, jonka siluettia ollaan muuttamassa.

Massiiviset , korkeat kerrostalot vanhojen idyllisten puutalojen ja entisten sopivasti korkeiden kerrostalojen rinnalla eivät näytä hyvältä Hämeensaaressa, johon niitä ollaan suunnittelemassa.

Varoittava yhdistelmä on jo moottoritien tuntumassa. Miksi valita rakennusyhtiöiden rakennusmalleja?

Eivät suunnittelijat asuntoihin muuta asumaan, vain helppo raha kiinnostaa. Piirretään erilaisia laatikoita. Eri kohteissa ne pinotaan toistensa päälle eri tavoin ja istutetaan tietylle tontille. Ja taas on "upea" kortteli valmis.

Ihmiset haluavat asua kauniissa ympäristössä

Ihmiset asuvat mielellään ulkonäöltään kauniissa taloissa ja ympäristöissä. Rantareitti on kaunis kehys sen sisään jäävälle alueelle, mutta sitten tulee Hämeensaari, ruma ja lähes hoitamaton .

Rannan puolelle on onneksi jo toteutettu kaunis uimaranta ja uimahallin läheisyyteen sopivaa toimintaa. Siitä on helppo jatkaa.

Kun loppu Hämeensaaresta muutetaan kauniiksi puutalo- ja puistoalueeksi, se tulee olemaan kiinnostava portti kaupunkiin ja jatkaa puistoketjuun sopivana kohti Visamäkeä.

Jo suuret ja mielenkiintoiset, historialliset vanhat valokuvat pukukoppien seinissä vaativat sitä.

Sibeliuksen syntymäkoti Hämeensaareen

Ehdotan, että Sibeliuksen syntymäkoti siirretään arvoiselleen paikalle Hämeensaareen ja sovitetaan kaikki muu sen ja jo olemassa olevan kauniin ranta-alueen sekä Eteläkadun puutalorivin tyyliin sopivaksi. Säveltäjämestarikin siitä pitäisi.

Ihmiset ovat kyllästyneet betoniin ja haluavat uudenlaista kaupunkimallia. Hämeensaari on sijainniltaan ja kooltaan siihen sopiva ja yhdistyy helposti vanhaan alueeseen.

On keskusteltu kaksikerroksisista puutaloista. Näitäkään ei kannata tungokseen saakka pystyttää.

Mieluinen alue jokaiselle kaupunkilaiselle

Mietittävä onkin, kuinka paljon taloja rakennetaan, ovatko asuntoja, julkisia rakennuksia vai molempia ja missä suhteessa. Talojen sijoittelu on tärkeä. Kaikille ei sieltä kotia löydy, mutta tulkoon siitä jokaiselle kaupunkilaiselle mieluinen alue, muillekin kuin puutalojen asukkaille.

Väljyys on tärkeää. Näen siellä lasten päiväkodin, perheet kuntoilemassa, ihmisiä istumassa picnic-pöytien ääressä tuttujensa kanssa. Kuulen Sibeliuksen musiikkia rakennuksen sisältä, kauniina kesäpäivinä jopa ulkokonsertissa. On vilkasta rantaelämää ja romanttinen kahvila. Hämeensaari sopii myös talvitapahtumiin

Kelluva sauna pitää rakentaa kauniiksi

Toivottavasti kelluva sauna toteutuu kauniina. Siihen ja puutaloihin voisi lisätä edes vähän vanhojen talojen sekä Aulangon ja Kaupunginpuiston huvimajojen sekä paviljonkien koriste-elementtejä.

Näin yhdistyisivät Aulanko ja Kaupunginpuistokin Hämeensaaren kanssa tyylillisesti yhteen, ja Hämeensaari, puuttuva silmukka rantapuistojen ketjussa, napsahtaisi oikeanlaisena paikalleen. Uusvanhaa voidaan rakentaa tyylikkäästi, jos halutaan.

Hämeensaaresta saisi kodikkaan alueen ilman kalliita konsultteja. Hämeensaari muokataan juuri tähän kaupunkiin sopivaksi ja hämäläisin voimin, mutta toivottavasti ei hämäläisellä hitaudella.

Kaupungin päättäjät, kaupungin puutarha-arkkitehdit ja puutarhurit sekä Lepaan puutarhaopiskelijat on saatettava yhteistyöhön toteuttamaan asukkaiden toiveita!

Kokonaissuunnitelma laaditaan puut edellä. Hyväkuntoisia, vanhoja puita ei kaadeta. Uusia on istutettava nopeasti hitaan kasvunsa vuoksi. Kyllä ammattitaitoiset suunnittelijat heti osaavat arvioida, mihin uusia istutetaan.

Puistomaisuus uusine puutaloineen muistuttaisi kaupungin historiasta ja yhdistyisi niihin toiveisiin, joita ilmastonmuutokseen liittyvinä nyt pidetään tärkeinä. Turha niitä enää tässä luetella. Tiedätte kyllä!

Yleisilmeenä on oleva puistomaisuus. Ei huolta, parkkipaikkoja tulee olemaan ilman parkkitaloakin.

Vetoomus päättäjille

Arvoisat päättäjät, olkaa uudistusmielisiä ratkaisuissanne kaupunkimme asukkaiden hyväksi! Pelastakaa Hämeensaari hukkumasta betoniin!

Poistakaa rahan kiilto silmistänne, pitäkää ikkuna auki etelään ja puutarhakaupunkimaisemaan, joka olisi kevyt, valoisa ja ihmisten viihtyvyydelle ja rauhoittumiselle tärkeä oleskelualue sekä pienimuotoinen leikki- ja urheilupuisto kulttuuritapahtumia unohtamatta. Kaupungissa ei tällaista aluetta vielä ole. Olen varma, että satsaus kannattaa.

Uusi Hämeensaari osoittaisi, että Hämeenlinnalla on rohkeutta ja uskallusta tehdä muista kaupungeista poikkeava ratkaisu ja olla edelläkävijänä kohti uudenlaista asumista ja kaupunkikuvaa Suomessa. Sitä tunnelmaa täältä haetaan.

Maija Koivula

Hämeenlinna