Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kuka demonisoi ja ketä? – Vanhakantainen Venäjän etupiiriajattelu jyrää

Muutama kommentti varavaltuutettu Kimmo Kaution (VL) mielipiteeseen "Jussi Halla-ahon erottava ulkoasianvaliokunnan johdosta" (HäSa 17.1.).

Kautio jatkaa tämänkertaisella mielipiteellään jo aiemmin julistamaansa Naton vastaista ja Venäjän myönteistä linjaansa. Tällä kertaa puitekertomus on leivottu ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Halla-ahon sanomisten ympärille. Halla-ahon sanomisiin tai tekemisin en ota kantaa. Kaution kirjoituksessa on kuitenkin tarkennusta vaativia kohtia.

Kaution tulokulma venäläisten hyökkäyssotaan Ukrainaan on omanlaisensa.

Venäjän julmaa rosvoretkeä ei mainita

Kirjoituksessa ei sanallakaan mainita Venäjän julmaa rosvoretkeä Ukrainaan, puhumattakaan venäläisten sotilaiden tekemistä ihmisoikeusrikkomuksista ja siviileihin kohdistetuista jatkuvista raakuuksista.

Kautio kääntää venäläisten terrorismin – Euroopan parlamentti julisti 23.11.2022 Venäjän terrorismia tukevaksi valtioksi – venäläisten demonisoinniksi, puhuu kolmannesta maailmansodasta ja patologisesta venäläisvihasta.

Lisäksi Kautio on kovin huolissaan Suomessa asuvista venäläisistä ja siitä, ettei heidän ihmisyyttään kiistetä tai riistetä. Mihin tämä epäilys perustuu?

Eri medioista seuraten kun on käynyt selville, että maassamme olevat venäläiset ovat varsin tyytyväisiä olosuhteisiinsa Suomessa. Varsinkin kun itärajan takaa löytyy ajantasaista vertailutietoa toisenlaisesta ihmisyydestä.

Vanhakantainen Venäjän etupiiriajattelu jyrää

Varavaltuutettu Kaution kirjoituksista tulee se vaikutelma, että Ukrainalla ei ole itsenäisenä maana itsemääräämisoikeutta liittyä tai olla liittymättä haluamiinsa erilaisiin yhteisöihin. Vanhakantainen Venäjän etupiiriajattelu jyrää kaiken alleen. Suomella on tästä omakohtaista kokemusta.

Kautio tuntuu hakevan syyllisiä tilanteeseen kaikkialta muualta paitsi todellisesta sodan aiheuttajasta eli hyökkääjä Venäjästä.

Jatkuvasti mediasta saamme tietoa toinen toistaan julmemmista venäläisten sotilaiden tekemistä tarkoituksellisista iskuista siviilikohteisiin kuten Butsan teloitetut siviilit, Mariupolin synnytyssairaalan pommitus, Krematorskin juna-aseman ohjusisku ja monet muut vastaavat sotarikokset niihin liittyvine raakuuksineen.

Suomalaisten syyttely venäläisten demonisoinnista tuntuu absurdilta tässä yhteydessä, riittää kun seuraa venäläisten sotilaiden päivittäisiä hyökkäyssotatoimia Ukrainassa. Kyllä venäläiset ihan itse osaavat maineensa tärvellä ja demonisoida itsensä.

Kaikesta huolimatta pidän ehdottoman tärkeänä vapaata mielipiteen ilmaisun oikeutta, kun meillä Suomessa se on mahdollista. Sitähän hyvinvointivaltion demokratia on.

Veli-Matti Kaukonen

lehtori, eläkkeellä

Hämeenlinna