Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 19.1.2023 Jälleen sää sulatti ison tapahtuman – Talvet ovat niin arvaamattomia, että Perinne-Finlandiasta on enää turha haaveilla

Lauha sää kiusaa nyt todenteolla talviurheilukansalaisia.

Ladut ovat sulaneet, eikä järvenjäille ole ollut pitkään aikaan mitään asiaa, jos nyt koko talvena on ollutkaan. Ulkojäillä sama juttu. Korttelikiekkoakin ehdittiin pelaamaan ilmeisesti vain yksi ainoa peli.

Kanta-Hämeessä yritettiin elvyttää suuri hiihtotapahtuma Finlandia-hiihtoon liitetty Perinne-Finlandia. Sää teki sillekin tepposet ja tapahtuma peruttiin tiistaina.

Perinne-Finlandia olisi ollut maakunnalle tärkeä. Ensi viikolla olisi hiihdetty alkuperäisellä reitillä Hämeenlinnasta Lammin kautta Lahteen.

Jatkossa hiihtotapahtumat järjestetään stadioneilla.

75 kilometrin juhlahiihto jouduttiin kuitenkin perumaan, koska pelto-osuudet, märät suot ja järvien jäiden ylitykset olisivat olleet mahdottomia.

Perinne-Finlandiaa järjestettiin melko kiireisellä aikataululla. Siitä ilmoitettiin marraskuussa ja ilmoittautuneita oli reilut 200. Hiihtäjiä olisi kuulemma mahtunut mukaan 500. Väkisinkin herää kysymys, tehtiinkö nyt kompromissiratkaisu ja pantiin pillit pussiin, koska järjestäjä laski, ettei kannata nähdä valtavaa vaivaa 200 hiihtäjän eteen. Toisaalta taas nyt järjestäjät saivat 210 hiihtäjää lisää varsinaiseen Finlandia-hiihtoon, koska Perinne-Finlandiaan ilmoittautuneet saavat automaattisesti siirtää hiihtonsa viralliseen Finlandiaan. Moni osallistujista olisi kuitenkin nimenomaan halunnut hiihtää vanhan reitin.

Nyt jos koskaan järjestäjien kannattaa miettiä, miten toimitaan, jos seuraavina juhlavuosina halutaan järjestää perinnehiihto. Tapahtumaa pitää olla järjestämässä riittävän ajoissa, jotta reitit ehditään raivata ja pohtia, mitä tehdään, jos lunta ei olekaan riittävästi. Tuskin nimittäin 5 tai 10 vuoden kuluttua talvet ovat lumisempia kuin nyt.

Ehkäpä aika ajoi vanhan reitin ohitse ja jatkossa hiihtotapahtumat järjestetään stadioneilla tykkilumella. Finlandiakin lähtee Lahden hiihtostadionilta ja palaa sinne. Finlandia-hiihto järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1974.

Nykytalvien pitäisi todellakin herättää ihmiset siihen, että ilmastonmuutos on todellinen. Oireisiin kuuluvat juuri jyrkät säävaihtelut, mitä olemme tänäkin talvena kokeneet.

Tulevaisuudessa lumiaika lyhenee entisestään, vaikka poikkeustalvia väliin mahtuukin. Esimerkiksi viime talvi oli runsasluminen.

Viime päivinä on myös nähty, mitä talvet jatkossa ovat: vesisateita, koska lämpötila nousee. Pitkistä, oikeassa maastossa hiihdettävistä hiihtotapahtumista tulee harvinaista herkkua.