Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Suomi itseään isommassa roolissa – Venäjän uhkaa torjuttava kaikilla rintamilla

Venäjän vajaan kuukauden päästä jo vuoden jatkunut hyökkäys Ukrainaan ja ukrainalaisten puolustustaistelu on nostanut myös Suomen itseään isompaan rooliin, jonka merkitystä ei suomalaisittain täysin ymmärretä.

Suomen lopullista sinettiään odottava Nato-jäsenyys on perustavaa laatua oleva turvallisuusratkaisu, jonka vaikutukset ovat laajoja myös kansainvälisesti.

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) ja puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen eivät osallistuneet historialliseen Ramsteinin kokoukseen vain Ukrainan auttamiseksi, vaan myös siksi, että Venäjän kaikille rajanaapureilleen muodostamaa uhkaa on torjuttava kaikilla rintamilla.

Suomella on kaksi isoa tehtävää: on työskenneltävä Ukrainan auttamiseksi ja samalla parannettava entisestään oman maan ja sen kansalaisten turvallisuutta. Suomeen ei edelleenkään kohdistu suoraa uhkaa, mutta sellaistakaan karmeaa vaihtoehtoa ei voi unohtaa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken kehotti viimeisiäkin Nato-maita ratifioimaan Suomen ja Ruotsin jäsenyyden puolustusliitossa. Viesti edelleen asiassa sitkeästi venkoilleelle Turkille ei olisi voinut olla selväsanaisempi.

Yhdysvalloista F-16-hävittäjiä jo pitkään havitellut Turkki on kiistänyt, että hävittäjäkaupoilla olisi tekemistä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden kanssa. Ei tarvitse ollakaan! Turkin on kuitenkin vihdoin ymmärrettävä, kenen joukoissa seisoo. Hävittäjäkaupat tarvitsevat taakseen Yhdysvaltain kongressin hyväksynnän. On enemmän kuin arvokasta, että Suomen Nato-jäsenyydellä on silläkin taholla vahvaa kannatusta.

Saksan Ramsteinissa keskusteltiin perjantaina mahdollisesti jopa ratkaisevasta Ukrainalle annettavasta aseavusta. Koolla olivat yhteensä 50 maan edustajat, joten voidaan todellakin sanoa, ettei Ukraina taistele yksin. Mahdollisimman järeä tuki on nyt enemmän kuin tarpeen, koska venäläiset varustautuvat parhaillaan sodan tuleviin ratkaisuvaiheisiin.

Suomen on tehtävä osansa. Viimeisimmän päätöksen mukaan Suomi antaa aseapua Ukrainalle yli 400 miljoonan euron arvosta.

Saksan varovaisuudesta aseavun antamisessa on saanut kiittää vain ja ainoastaan Venäjä, joka onkin keskittynyt propagandan syöttämiseen ja sodan eskaloitumisen maalailuun.

Ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Venäjä "tekee johtopäätöksensä". Puolustusministeri Sergei Shoigu puolestaan ilmoitti Karjalan tasavaltaan perustettavasta "uudesta armeijakunnasta". Tyhjää uhkailua yhtä kaikki. Koko maailma tietää, että Venäjä on sitonut voimansa, jos sitä enää on, täysin toisaalle.