Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Riihimäkeläisten pelot olivat täysin turhia

Vuoden alussa pitkän valmistelun jälkeen voimaan tulleen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen mukaiset hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa. Enin huoli on toistaiseksi kohdistunut täysin perustellusti rahojen riittävyyteen.

Laajasti on kannettu huolta myös ikääntyvien suomalaisten tarvitsemien lähipalvelujen saatavuudesta. Keskittyvätkö ne yhä enemmän maakuntien keskuskaupunkeihin, kuten Kanta-Hämeessä Hämeenlinnaan? Ja jos keskittyvät, merkitseekö se palveluiden heikentymistä? Ei suinkaan välttämättä.

Maanantaina kerrottiin iso uutinen uuden sairaalan ja sote-keskuksen rakentamisesta Riihimäelle. Asia ei ole vielä pihvi, vaan vasta esiselvitys on käynnistetty, mutta sen verran voidaan sanoa, että riihimäkeläiset pelot palvelujen heikkenemisestä ovat olleet vähintäänkin vahvasti liioiteltuja.

Uusi sote-keskus vaikuttaa olevan juuri sitä mitä Riihimäki pääradan varressa kehittyäkseen tarvitsee ja mistä voidaan muuallakin ottaa mallia.

Hämeenlinnassakin uuden Assi-sairaalan paikaksi oli ehdolla samaisen radan varsi, mutta päätöksenteko meni toisin.

Kanta-Hämeen maakunta ja sen rajojen mukaan määräytynyt uusi hyvinvointialue jakaantuvat Hämeenlinnan ja sen välittömässä vaikutuspiirissä olevien Hattulan ja Janakkalan kuntien lisäksi Forssan ja Riihimäen seutuihin. Kaikilla näillä ovat omat ominaispiirteensä.

Terveyspalveluista puhuttaessa erityisesti Forssan seudulla ja myös Riihimäen suunnalla, Lopella ja Hausjärvellä kannettiin soteuudistuksen eri vaiheissa huolta lähipalveluista, terveysasemista ja myös sairaalapalveluista.

Ihmisiä on hoidettava asuinpaikasta ja -kunnasta riippumatta, mikä kyllä tiedetään ja pitää myös aktiivisesti tiedostaa Kanta-Hämeen hyvinvointialueella. Etäisyydet eivät onneksi ole maakunnassa tavattoman pitkiä.

Riihimäeltä kuultiin parhaillaan Hämeenlinnaan jo nousevan uuden Assi-sairaalankin suunnittelu- ja päätösvaiheissa epäilyksen ääniä, joiden mukaan Hämeenlinnan etu olisi ajamassa laajemman maakunnallisen edun edelle. No ei ollut. Tuleva sairaala ei ole keneltäkään pois.

Nyt kun julkisten terveyspalveluiden sillisalaatista on päästy, sen pitää tarkoittaa kaikille kantahämäläisille tasalaatuisia terveyspalveluita.

Riihimäen suunnalla on muutenkin tunnettu aikoinaan hyvinkin vahvaa vetoa Uudenmaan suuntaan, kun ilmeisesti ainakin jollakin tasolla on kuviteltu, että isomman eteläisen kumppanin kainalossa myös riihimäkeläisten palvelut olisivat paremmin turvassa. Maanantaina saatiin uusin todiste täysin päinvastaisesta.