Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Martti Töttölä (vihr.): Tuntuu kornilta, että tulevaisuudesta olemme eniten kiinnostuneita me, jotka tuskin tulemme sitä näkemään – Ei näkynyt valtuutettuja!

Wetterin auditoriossa oli mielenkiintoinen keskustelu tiistai-iltana 17.1.2023. Aiheena oli Hämeenlinnan arkkitehtuuri ja taide kaupunkikuvassa. Tapahtuman oli järjestänyt Hämeenlinnan kaupunki yhdessä Arkkitehtuurikeskus ry:n Archinfon kanssa.

Viikon odotettuani, että paikallinen media mainitsisi jotakin aiheesta, päätin sitten itse noteerata asian jotenkin. Mielestäni tilaisuuden anti oli nimittäin tärkeää Hämeenlinnan kaupunkilaisille ja katukuvalle.

Taiteen edistämiskeskus TAIKE:n taideasiantuntija Maija Kasvinen alusti aiheesta taide kaupunkiarkkitehtuurissa. Hän kertoi hienoin esimerkein, että taide katukuvassa ei aina ole välttämättä rahasta kiinni, vaan ideoista ja kaupungin ja kaupunkilaisten suvaitsevaisuudesta uutta kohtaan.

Kaksi huolestuttavaa asiaa

Kahdesta asiasta tilaisuudessa huolestuin:

1.) Osallistujien keski-ikä oli noin 60 vuotta (itse olen 65).

Kaipasin paikalle nuorempia kaupunkilaisia kertomaan millaisessa kaupungissa he tulevaisuudessa haluaisivat asua.

Minusta tuntuu kornilta suunnitella tulevaisuuden kaupunkikuvaa, kun sitä itse tuskin tulen näkemään.

Valtuutettuja ei näkynyt

2.) En nähnyt paikalla kaupunginvaltuutettuja. Nyt soten myötä lista valtuuston hoidettavista asioista on erittäin lyhyt, ja kulttuurin ja kaupungin julkisen ympäristön ylläpito on osa sitä.

Olisin olettanut että edes muutama valtuutettu olisi ollut kiinnostunut kulttuurista ja taiteesta tulevassa Hämeenlinnassa.

Toivon, että ainakin Teamsissa oli edes pari valtuutettua seuraamassa tilaisuutta.

Tosin vanhana kaupunginvaltuutettuna tiedän, että valtuustossa kulttuuri on marginaalissa ja siitä puhutaan vain juhlapuheissa. Ja yleensä niissäkin mainitaan vain Verkatehdas ja Kantolan tapahtumapuisto, jotka eivät minun mielestäni ole yksinään taidetta.

Suuri haaveeni on, että myös ”milleniaalit” ja paikallispoliitikot paneutuisivat Hämeenlinnan tulevaisuuden kulttuuriin ja kaupunkikuvaan yhtä aktiivisesti kuin me seniorit.

Martti Töttölä

entinen valtuutettu (vihr.)

Hämeenlinna