Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidevieras | Tarja Filatov (sd.): Suomen tulevaisuus ei ole synkkä – Meidän on opittava katsomaan tulevaisuutta myös syntymättömien sukupolvien näkökulmasta

Hyvän elämän eväitä ovat turvallisuus, terveys, työ, toimeentulo. Perusasioita. Vaikka Sanna Marinin (sd.) hallitus on joutunut toimimaan kriisimoodilla lähes koko ajan, se on vahvistanut samalla perusasioita.

Koulutukseen on panostettu, koska se on investointi nuoriin ja Suomen tulevaisuuteen. Me emme pärjää massatuotannolla tai palkkoja polkemalla. Osaaminen on keino vahvistaa työn tuottavuutta ja siksi koulutuspanokset kaikilla tasoilla ovat välttämättömiä. Myös varhaiskasvatuksessa.

Työvoimasta on huolehdittava

Työllisyys on ennätyslukemissa ja olisi vielä korkeammalla, jos työpaikat täyttyisivät nopeammin. Siksi parempi työvoimasta huolehtiminen, pidempiin työuriin kannustaminen ja työperäisen maahanmuuton kasvattaminen on välttämätöntä.

Kunnissa on herättävä ajoissa työvoimapalvelujen siirtoon. Tähän asti kunnat ovat tottuneet järjestämään vaikeimmin työllistyvien palveluita. Jatkossa on osattava yhdistää koulutus ja tehokas työnvälitys jopa kansainvälinen rekrytointi.

Työvoimapulan kiusatessa moni etsii raivoisasti työtä, mutta ei löydä, koska terveys tai jokin muu syy asettaa rajoitteita. Siksi terveyspolitiikka on kovaa työllisyyspolitiikkaa.

Kotihoito on hyvä peruslinja, mutta rajansa kaikella

Vanhustenhoivassa on panostettu kotihoitoon ja vähennetty ympärivuorokautista laitoshoivaa. Uskon itsekin tähän peruslinjaan. Kukapa ei haluaisi asua omassa kodissaan. Mutta rajansa kaikella. Kotihoito ei aina ole niin edullista kuin ajattelemme.

Kotihoidossa olevat vanhukset käyttävät sairaalapalveluita enemmän kuin ympärivuorokautisessa hoivassa olevat ja nämä kustannukset unohdetaan usein laskuista.

Tarvitsemme läpinäkyviä kustannuksia ja enemmän tietoa kokonaisuuksista. Tähän uudet hyvinvointialueet antavat mahdollisuuden, mutta tieto ei synny itsestään: se on osattava kerätä ja sitä on käytettävä päätöksenteossa.

Meidän on opittava myös tulevaisuuden lukutaitoa, kykyä katsoa tulevaisuutta myös syntymättömien sukupolvien näkökulmasta. Millaisen maailman jätämme heille? Tässä pohdinnassa korostuu kestävä kehitys ja ilmaston lämpenemisen hidastaminen ja toisaalta myös siihen sopeutuminen.

Olemme jo jälkijunassa ilmastonmuutoksen torjunnassa

Ilmasto on jo muuttunut. Me emme ole etunojassa, vaan jälkijunassa. Ilmastonmuutosta on torjuttava kansainvälisesti ja kansallisesti. Kansallisesti ennakointi ja varautuminen on viisautta.

Ilmaston lämpenemisen haitat eivät jakaudu tasan. Ilmastopolitiikkaa on tehtävä sosiaalisesti oikeudenmukaisesti. On otettava huomioon toimien vaikutukset eri väestöryhmissä, eri alueilla ja lievennettävä vaikutuksia ja kompensoida kustannuksia. Kukaan ei saa joutua kohtuuttomaan tilanteeseen. Uskon, että vaikkapa verotusta on uudistettava radikaalisti. Eikä meillä vielä ole edes malleja olemassa siitä miten.

Kenenkään ei tarvitse olla täydellinen

Sen minkä ihminen on tehnyt, voi ihminen muuttaa. Yksilötasolla kenenkään ei tarvitse olla täydellinen. Minulla on tapana sanoa, että kenelläkään ei saa olla kaikkia ilmastopaheita, mutta jokaisella saa olla joku. Tämä siksi koska elämämme ovat erilaisia.

Innovaatiot, koulutus, korkean tason tutkimus mutta myös olemassa olevan osaamisen päivittäminen kaikilla koulutustasoilla on olennaista, jotta onnistumme tavoitteissamme. Varhaiskasvatuksessa, peruskoulussa ja toisella asteella oppilaiden pitää saada riittävästi tietoa ilmastonmuutoksesta, luontokadosta ja sen vaikutuksista.

Uusimpina ratkaisuina kehitetään myös miinusmerkkisiä päästöjä. Eli kasvihuonekaasuja pitää sitoa takaisin ilmakehästä, näin tuottaa miinuspäästöjä.

Menestys ei synny sillä, että voittaa aina ja kaikessa. Vaan sillä, että ei anna periksi. Suomen tuleva osuus ei ole synkkä. Meillä on kaikki mahdollisuudet voittajina kotikutoisista ja kansainvälisistä haasteista. Kunhan rohkenemme investoida oikeisiin asioihin.

Tarja Filatov

kansanedustaja (sd.)

Hämeenlinna